Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Ekonomika

Skupina RBI rokuje o predaji svojej bieloruskej dcéry Priorbank

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk

Predaj by znamenal odchod RBI z bieloruského trhu a skupine by priniesol stratu vo výške 225 miliónov eur.

Viedeň 14. februára (TASR) - Raiffeisen Bank International (RBI) má v úmysle predať svoju bieloruskú dcérsku spoločnosť Priorbank a v súčasnosti vedie "pokročilé rokovania" so spoločnosťou Soven 1 Holding Limited zo Spojených arabských emirátov. Rakúska banková skupina to oznámila v stredu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry APA.

Predaj by znamenal odchod RBI z bieloruského trhu a skupine by priniesol stratu vo výške 225 miliónov eur. Tá by vyplývala z rozdielu medzi účtovnou hodnotou vlastného imania a očakávanou kúpnou cenou. Okrem toho by dokončenie transakcie malo negatívny vplyv na výkaz ziskov a strát skupiny vo výške približne 450 miliónov eur, čo RBI odôvodnila "reklasifikáciou prevažne historických kurzových strát".

Očakávaný vplyv na ukazovateľ kmeňového kapitálu Tier 1 však bude minimálny, ubezpečovala RBI v tlačovej správe. Uzavretie transakcie je okrem iného podmienené preukázaním financovania zo strany investora vrátane poskytnutia celého zabezpečenia kúpnej ceny. Potenciálna výška kúpnej ceny v prípade uskutočnenia transakcie nebola zverejnená. RBI vlastní 87,74 % akcií spoločnosti Priorbank.