Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Skupiny MOL a JSR otvorili nový závod na výrobu syntetického kaučuku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Závod bude ročne produkovať 60.000 ton syntetického kaučuku a vytvorí viac ako 100 nových pracovných miest.

Bratislava/Budapešť 19. marca (TASR) - Skupina MOL, materská spoločnosť Slovnaftu a spoločnosť JSR v pondelok v maďarskom meste Tiszaújváros otvorili nový závod na výrobu syntetického kaučuku, z ktorého sa následne budú vyrábať pneumatiky. Závod bude ročne produkovať 60.000 ton syntetického kaučuku a vytvorí viac ako 100 nových pracovných miest. Informoval o tom Ladislav Procházka zo spoločnosti Slovnaft.

Závod slávnostne otvorili premiér Maďarska Viktor Orbán, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ skupiny MOL Zsolt Hernádi a výkonný riaditeľ spoločnosti JSR Koichi Kawasaki. Skupina MOL a spoločnosť JSR sa v roku 2013 dohodli na vzniku nového podniku so spoločnou majetkovou účasťou, kde 51 % vlastní JSR a 49 % skupina MOL. Výstavba závodu sa začala v roku 2015.

"Skupina MOL rozšírila svoj petrochemický hodnotový reťazec o jeden z najinovatívnejších produktov sveta. Sme hrdí na to, že MOL z roka na rok dokáže vyprodukovať viac špecializované a výnosnejšie výrobky. Pred nami je ešte veľký kus práce, ale sme na dobrej ceste, aby sme dosiahli náš strategický cieľ a stali sa do roku 2030 vedúcou chemickou spoločnosťou v strednej a východnej Európe," povedal Hernádi.

Skupina MOL so sídlom v Budapešti je integrovaná medzinárodná spoločnosť, zameraná na ropu a plyn. Pôsobí vo viac ako 30 štátoch, jej medzinárodný tím tvorí 25.000 pracovníkov a vo svojom odvetví má vyše storočnú tradíciu. V súčasnosti má skupina výrobné aktivity v ôsmich krajinách a ťažobné aktíva v trinástich krajinách. Skupina MOL prevádzkuje štyri rafinérie a dva petrochemické závody v Maďarsku, na Slovensku a v Chorvátsku. MOL má tiež vlastnú sieť 2000 čerpacích staníc v desiatich štátoch strednej a východnej Európy.