Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

SDKÚ-DS chce bankám zakázať poplatky za vedenie úverových účtov

Miroslav Beblavý Foto: TASR/Štefan Puškáš

Poslanci za SKDÚ-DS Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý predkladajú návrh novely Občianskeho zákonníka, ktorou by sa vyberanie poplatkov zakázalo.

Bratislava 2. októbra (TASR) – Banky a všetky nebankové inštitúcie, ktoré ponúkajú ľuďom úvery, by nemali od spotrebiteľov žiadať poplatky za vedenie úverových účtov.

Tvrdia to poslanci za SKDÚ-DS Lucia Žitňanská a Miroslav Beblavý. Na najbližšiu schôdzu parlamentu preto predkladajú návrh novely Občianskeho zákonníka, ktorou by sa vyberanie takýchto poplatkov zakázalo.

"Takýto účet nie je niečo, čo spotrebiteľ potrebuje. Dlžník by mohol splácať úver aj tak, že by poukazoval peniaze na účet banky," uviedol na dnešnom krátkom brífingu na pôde NR SR Beblavý. Úverový účet potrebuje podľa jeho slov len banka, pretože je to pre ňu jednoduchšie. "Ide o niečo, čo nie je v prospech klienta, ale aj napriek tomu za to musí zaplatiť," doplnil Beblavý.

Takéto poplatky podľa jeho slov zneprehľadňujú konkurenčný boj medzi bankami a nie sú nijakým spôsobom regulované. Už v súčasnosti sa podľa SDKÚ-DS môžu ľudia pre takéto poplatky súdiť. Je možné, že súdy na Slovensku rozhodnú v ich prospech tak, ako sa to stalo aj Nemecku či Českej republike.

"Rozhodli sme sa ale nečakať na súdnu cestu, ktorá môže byť pre občanov veľmi dlhá a nejednoznačná," opísal Beblavý. Spolu so Žitňanskou preto predkladajú do parlamentu túto novelu, ktorá jednoznačne povie, že banky a iné inštitúcie poskytujúce úvery nebudú môcť od klientov takéto poplatky vyžadovať.

Pre prípad, že by novela v parlamente neprešla alebo by sa ľudia chceli aj spätne súdiť a získať svoje už zaplatené poplatky naspäť, pripravili pre spotrebiteľov vzorové podanie.