Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Ryanair pre brexit zmrazí tvorbu pracovných miest v Británii

Foto: TASR

Letecká spoločnosť sa netají obavami spojenými s brexitom.


Brusel 24. januára (TASR) - Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair sa rozhodla zmraziť vytváranie nových pracovných miest v Británii v dôsledku neistôt sprevádzajúcich proces brexitu.

"Ryanair odkladá tvorbu pracovných miest vo Veľkej Británii," povedal počas dnešnej tlačovej konferencie v Dubline generálny riaditeľ spoločnosti Michael O'Leary. Zároveň spresnil, že nemožno úplne vylúčiť zníženie počtu pracovných miest v Británii, "hoci je to nepravdepodobné". Ryanair v roku 2016 vo Veľkej Británii vytvoril 450 nových pracovných miest.

Spoločnosť Ryanair sa stala v Európe jednotkou v počte prepravených cestujúcich v Európe. V roku 2016 služby Ryanairu využilo 117 miliónov cestujúcich, čo je o 15 percent viac než v roku 2015. Aerolínie ťažili najmä z nízkych cien leteniek.

Letecká spoločnosť sa netají obavami spojenými s brexitom. Hodnota britskej libry od júnového referenda o brexite sa o 14 percent znehodnotila voči euru. Straty spôsobené touto situáciou znižujú celkové príjmy dosiahnuté v Spojenom kráľovstve, ktoré pre Ryanair predstavujú viac ako štvrtinu celkového obratu.

O'Leary, zarytý odporca brexitu, už varoval, že jeho spoločnosť obmedzí vývoj vo Veľkej Británii v prospech Talianska, Belgicka a Nemecka. Ryanair v prípade "tvrdého brexitu" a nových obchodných pravidiel nevylučuje ukončenie svojich vnútroštátnych letov v rámci Spojeného kráľovstva, ktoré pre spoločnosť predstavujú dve percentá z celkového počtu letov.