Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Ružomberské papierne pokračujú s investíciou do stroja na kartón

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stroj bude vyrábať nový, ekologický druh obalového papiera – kartón s bielym povrchom.

Ružomberok 15. októbra (TASR) – Spoločnosť Mondi SCP v pondelok oznámila, že bude pokračovať v investícii do nového stroja na kartónový papier s bielym povrchom s ročnou kapacitou 300.000 ton vo svojom ružomberskom podniku. Stalo sa tak po minulotýždňovom získaní posledných nevyhnutných povolení. Očakávaný začiatok výroby je koncom roku 2020. TASR o tom informoval manažér pre komunikáciu spoločnosti Ľubomír Čech.

Stroj bude vyrábať nový, ekologický druh obalového papiera – kartón s bielym povrchom. Ten kombinuje pevnosť, možnosť potlače a vzhľadové výhody bieleho povrchového papiera z celulózy s ekonomickými výhodami recyklovanej spodnej vrstvy papiera. Celkové náklady na projekt boli podľa Čecha revidované z pôvodných 310 miliónov na 340 miliónov eur ako výsledok úprav na technickom koncepte stroja a vyšších nákladoch na výstavbu oproti obdobiu, kedy bol stroj prvotne navrhovaný.

„Výhodou stroja je jeho blízkosť k 'stávajúcemu' podniku a tým aj miestu výroby bielenej celulózy z listnatého dreva. To zabezpečuje nákladovú výhodu, ktorú je ťažké replikovať. Kartónový papier s bielym povrchom sa zameriava na rastúce trhy obalov s bielym povrchom, akými sú obaly pre maloobchod, marketing v mieste predaja, balenia na mieru, elektronické obchodovanie, spotrebiteľský tovar s dlhou životnosťou a iné špecializované použitia,“ vysvetlil.

Dodal, že súbežne realizovaná modernizácia celulózky v tomto podniku pokračuje podľa plánu a jej nábeh sa chystá na koniec roku 2019. „Táto modernizácia odstráni úzke miesta vo výrobe celulózy s nárastom 100.000 ton ročne, ktoré budú pripojené k výrobe obalového papiera v čase po nábehu nového papierenského stroja,“ objasnil.

Výkonný riaditeľ Mondi Group Peter Oswald k investícii uviedol, že poskytuje výnimočnú príležitosť pre Mondi na využitie nákladovej výhodnosti slovenského závodu na doplnenie portfólia a na obslúženie rastúceho trhu inovatívnymi a udržateľnými riešeniami v oblasti obalov.