Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

RÚZ varuje, zmeny v zákonníku práce vytvoria do 50.000 nezamestnaných

Prezident RÚZ Marián Jusko. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prezident RÚZ Marián Jusko uviedol, že únia odmieta novelu ZP. "Považujeme ju za škodlivú zvlášť v tomto neistom ekonomickom období."

Bratislava 30. júla (TASR) - Navrhované zmeny v Zákonníku práce (ZP) sú bezprecedentným útokom na slovenský pracovný trh. Upozornil na to viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Ľuboš Sirota s tým, že za najmenej žiaduce považuje zmeny v agentúrnom zamestnávaní, nadčasoch, flexikonte i v súbehu výpovednej doby a odstupného.

Pre tieto zmeny má dôjsť k likvidácii flexibility pracovného trhu. "Nie je pravdou len to, že príde k spomaleniu pracovných miest, ale sme si istí, že príde k poklesu pracovných miest," zdôraznil na dnešnom brífingu šéf vyjednávacieho tímu o ZP za úniu zamestnávateľov. Ak teda zákonník prejde v tejto podobe, na úradoch práce má skončiť 35.000 až 50.000 ľudí.

Tu bude player


K priebehu rokovaní pripomenul, že prebiehajú formálne. "Niektorí pracovníci ministerstva práce sú pápežskejší ako pápež," dodal. Príkladom je dohoda medzi zamestnávateľmi a odbormi na niektorých bodoch, ktoré však následne rezort neprerobil. Vláda je totiž podľa Sirotu viazaná zmluvou s odbormi, a tak spláca svoj dlh z tejto zmluvy.

Prezident RÚZ Marián Jusko uviedol, že únia odmieta novelu ZP. "Považujeme ju za škodlivú zvlášť v tomto neistom ekonomickom období. Naďalej sa pokúšame, aby došlo k odloženiu účinnosti," konštatoval s tým, že zmeny by mali byť podľa neho robené podľa aktuálneho ekonomického vývoja a očakávania na budúci rok. Dôvodom na minimálne odloženie novely je podľa neho konsolidačný balíček, ktorý výrazne postihne podnikateľské prostredie.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Henrich Mišovič


Nadčasy by mali aj po zmene Zákonníka práce zostať na 150 hodinách


Nadčasy by mali aj po pripravovaných zmenách v Zákonníku práce (ZP) zostať na aktuálnej úrovni. "Na 150 hodinách, avšak ďalšie zásadné kompromisy sa nikde neurobili, skôr sa to uberá štylistickými úpravami," uviedol na dnešnom brífingu viceprezident Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) Ľuboš Sirota.

Výhrady k obmedzeniu nadčasov zo 150 na 100 hodín prezentovali najväčší zástupcovia firiem, RÚZ a Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ). RÚZ argumentovala, že je aj v záujme pracovníkov pracovať nadčas z dôvodu dokončenia určitej práce, a získania vyššieho zárobku. "Prácu nadčas môže zamestnávateľ nariadiť len z vážnych prevádzkových dôvodov," dôvodila zase v pripomienkovom konaní k zmene zákona AZZZ.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR navrhovalo v legislatíve znížiť rozsah nariadenej práce nadčas zo 150 hodín na 100 hodín. Toto ustanovenie sa má vypustiť, avšak zmenou má prejsť nemožnosť dohodnúť v kolektívnej zmluve, aby zamestnávateľ mohol nariadiť alebo dohodnúť rozsah práce nadčas nad limit ustanovený v zákonníku. "Tým sa ruší možnosť dohodnúť v kolektívnej zmluve úpravu, ktorá je pre zamestnanca nevýhodnejšia, než ustanovuje zákon," vysvetľuje.

SOPK žiada odložiť účinnosť Zákonníka práce o rok

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) žiada posunúť účinnosť novely Zákonníka práce o rok neskôr, t. j. od 1. januára 2014. K návrhu novely predložila komora 14 pripomienok, z toho takmer polovicu tvoria pripomienky zásadného charakteru.

Navrhuje predovšetkým odložiť celú diskusiu o Zákonníku práce na 1. polrok 2013, aby v polroku mohla byť prijatá novela s účinnosťou od 1. januára 2014. "Dôležité je, aby bola prijatá novela, ktorá bude reflektovať dopady ostatných právnych noriem na podnikateľské prostredie," vysvetlil predseda SOPK Peter Mihók.

V rámci konsolidácie verejných financií a ekonomiky vôbec sa prijalo množstvo právnych noriem, ktorých dosah dnes nedokáže nikto kvantifikovať. Podľa Mihóka prílišná koncentrácia negatívnych faktorov ovplyvní negatívne výkonnosť slovenskej ekonomiky a v dôsledku toho hrozí zhoršenie podnikateľského prostredia.