Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Ruský exminister financií sa obáva zhoršenia dlhovej krízy v Európe

Foto: TASR/AP

Alexej Kudrin predpovedá, že spúšťačom nepriaznivého vývoja by mohli byť problémy Talianska.

Moskva 12. apríla (TASR) - Bývalý ruský minister financií Alexej Kudrin je presvedčený, že Európu môže ešte zasiahnuť vážna dlhová kríza. Informovala o tom agentúra RIA Novosti.

Ako povedal pre ruskú televíziu Rossija 24, s takýmto scenárom, ktorý so sebou ponesie aj zníženie dopytu po rope, počíta na zhruba 40 %. To by zasiahlo aj Rusko, ktorého ekonomika sa spolieha práve na vyššie ceny ropy.

"Veľké spoločnosti v Európe, ale aj inde vo svete už s touto možnosťou počítajú a snažia sa na to pripraviť," povedal s tým, že aj Rusko by malo byť na takýto vývoj pripravené. Kudrin dodal, že spúšťačom nepriaznivého vývoja by mohli byť problémy Talianska. Aby sa tak nestalo, je nevyhnutné, aby talianska ekonomika obnovila rast a pomôcť by jej k tomu mali svetové finančné inštitúcie.

Už začiatkom tohto týždňa pre denník Moskovskij Komsomolec varoval, že dlhová kríza v Európe sa môže výrazne zhoršiť.

"Som presvedčený, že kľúčové ekonomiky nebudú schopné svoje dlhové problémy vyriešiť a Európska centrálna banka a záchranný fond budú musieť uvoľniť veľký objem financií na ich podporu. No obávam sa, že ani potom sa dlhová kríza neskončí," povedal Kudrin a dodal, že následne dôjde k ťažkej kríze, ktorá sa rozšíri na ďalšie krajiny.

Na takýto vývoj podľa neho doplatí aj Rusko, keďže na jednej strane je závislé od vyšších cien ropy, ktoré prípadné znižovanie dopytu bude tlačiť nadol a na druhej sa môže ešte zvýšiť odlev kapitálu z krajiny. Za odlev kapitálu je totiž až z 3/4 zodpovedná práve ekonomická situácia mimo Ruskej federácie.