Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Ceny ropy klesli pre zlú náladu na akciových trhoch

Foto: TASR/AP

Burzy v Japonsku a Thajsku výrazne oslabili, čo stiahlo aj cenu ropy.

Singapur 13. júna (TASR) - Ceny ropy dnes ráno klesli, americká WTI sa obchoduje pod úrovňou 95,50 USD (71,93 eura) za barel. Hlavným dôvodom je oslabenie ázijských búrz a nárast zásob ropy a benzínu v USA, informovali agentúry Reuters a DPA.

Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júlovým kontraktom sa dnes ráno o 8.36 SELČ predával po 95,39 USD. To je o 49 centov menej ako v stredu (12. 6.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Kontrakt počas stredy posilnil o 50 centov a uzavrel na úrovni 95,88 USD za barel. Júlový kontrakt na ropu Brent dnes ráno zlacnel o 27 centov na 103,22 USD/barel.

Negatívny vplyv na ceny čierneho zlata mala zlá nálada na akciových trhoch. Dôvodom sú varovné slová Svetovej banky (SB), ktorá znížila prognózu rastu globálnej ekonomiky. Hlavným dôvodom tlaku na tokijskej burze však bolo posilnenie jenu. Burzy v Japonsku a Thajsku výrazne oslabili, čo stiahlo aj cenu ropy. Jej pokles však obmedzilo oslabenie dolára, ktorý sa voči košu hlavných svetových mien pohybuje v blízkosti 4-mesačného minima.