Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

OPEC v novembri zvýšil svoju produkciu a dosiahol nový rekord

Foto: TASR/AP

Prispel k tomu nárast produkcie v Iraku, Nigérii a Líbyi, teda v štátoch, ktoré si pre ozbrojené konflikty presadili výnimku v rámci dohody o stlačení celkovej produkcie OPEC.

Viedeň 5. decembra (TASR) - Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) pred plánovaným znížením svojej produkcie v budúcom roku, dosiahla v novembri nový ťažobný rekord. Prispel k tomu nárast produkcie v Iraku, Nigérii a Líbyi, teda v štátoch, ktoré si pre ozbrojené konflikty presadili výnimku v rámci dohody o stlačení celkovej produkcie OPEC.

Podľa najnovšieho prieskumu agentúry Reuters ropný kartel v novembri zvýšil svoje dodávky na svetový trh na 34,19 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne z októbrových 33,82 milióna barelov/deň. To znamená, že kartel v novembri dodal na trh o 1,69 milióna barelov viac ropy, ako je jeho budúcoročný horný limit, teda 32,50 milióna barelov/deň, na ktorom sa dohodol minulý týždeň.

Novembrová produkcia OPEC po vylúčení údajov z Gabonu a Indonézie dosiahla 33,23 milióna barelov/deň a je najvyššia od začiatku sledovania týchto údajov roku 1997. Indonézia minulý týždeň pozastavila svoje členstvo v OPEC.

Jedným z dôvodov novembrovej rekordnej produkcie bolo zvýšenie ťažby ropy v Angole, pred plánovanou odstávkou na údržbu. Aj Irak v novembri dosiahol nový ťažobný rekord 4,62 milióna barelov denne a Irán vyprodukoval o 40.000 barelov/deň viac ako v októbri. Indonézia zvýšila ťažbu o 10.000 barelov denne a novembrová produkcia stúpla aj v Líbyi a Nigérii.

Tento nárast signalizuje, že členovia OPEC budú mať čo robiť, aby stlačili svoju produkciu v januári 2017 na dohodnutú úroveň.