Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Rizikové subjekty majú mať prísnejšie podmienky pri DPH

"Ide o firmy, ktoré v súčasnosti alebo v minulosti vlastnili alebo riadili spoločnosti, ktoré majú, alebo mali nedoplatky na DPH voči daňovému úradu," vysvetľuje v návrhu k novele rezort financií.

Bratislava 26. júna (TASR) - Rizikové subjekty majú mať zložitejšie podmienky pri spracovaní dane z pridanej hodnoty (DPH). "Ide o firmy, ktoré v súčasnosti alebo v minulosti vlastnili alebo riadili spoločnosti, ktoré majú, alebo mali nedoplatky na DPH voči daňovému úradu," vysvetľuje v návrhu k novele rezort financií.

Zmeny, ktoré dnes posunuli poslanci Národnej rady (NR) SR do druhého čítania, sa majú týkať sprísnenia registrácie takýchto subjektov. "A rozšíriť právomoci daňového úradu zrušiť registráciu za platiteľa dane v odôvodnených prípadoch s cieľom vylúčiť z registra platiteľov dane a zo systému DPH osoby, ktoré sú rizikové a zneužívajú systém na neoprávnené čerpanie nadmerných odpočtov," dodáva ministerstvo.

Zároveň sa zavádza povinnosť platiť DPH prijímateľovi, respektíve kupujúcemu. Toto "opačné" pravidlo má platiť najmä pri nútenom predaji nehnuteľností konkurzom či exekúciou, ale aj pri predaji tovaru v rámci výkonu záložného práva a zabezpečovacieho prevodu vlastníckeho práva. Práve v týchto prípadoch totiž podľa rezortu dochádza k nevymožiteľnosti dane na strane predávajúceho, pričom kupujúci si uplatňuje právo na odpočítanie vstupnej dane.

Zavádza sa tiež povinnosť zábezpeky na daň či ručenie za ňu. "V žiadnom prípade cieľom zavedenia takých inštitútov v zákone nie je, aby tieto opatrenia negatívne ovplyvnili legálne podnikajúce subjekty," upozorňuje ministerstvo. Zdôrazňuje, že je vo všeobecnosti možné zvýšením miery efektivity výberu DPH na priemernú úroveň únie zvýšiť výnos tejto dane približne o 1,6 % hrubého domáceho produktu, čo je 1,1 miliardy eur.