Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Riziko opakovania krízy z roku 2008 nie je ešte zažehnané

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Teraz musí znova ísť o podnikanie a klientov, a tu sú úspechy viditeľné, povedal pre Redaktionsnetzwerk Deutschland prezident Spolkového združenia nemeckých bánk Andreas Krautscheid.

Berlín 16. septembra (TASR) - Naučil sa svet svoju lekciu alebo sa stále hrá s ohňom? Od krachu investičnej banky Lehman Brothers pred 10 rokmi sa medzi finančnými trhmi a ich kritikmi vedú neustále spory o rozsahu nových rizík.

"Teraz musí znova ísť o podnikanie a klientov, a tu sú úspechy viditeľné," povedal pre Redaktionsnetzwerk Deutschland prezident Spolkového združenia nemeckých bánk Andreas Krautscheid.

Stále sa však ozývajú aj varovné hlasy, medzi nimi bývalý prezident najväčšej nemeckej odborovej organizácie IG Metall Berthold Huber, ktorý pre Augsburger Allgemeine povedal: "Nie je možné vylúčiť, že opäť zažijeme krízu ako v roku 2008, keďže hlbšie príčiny rizík ešte neboli odstránené."

Na jednej strane je regulácia a prevencia v bankovom sektore lepšia než v časoch pred rokom 2008, keď krízu zavinili nedobytné realitné úvery v USA. Na druhej strane sa však v dôsledku záchrany bánk zvýšila zadlženosť krajín a centrálne banky zaplavili finančné trhy lacnými peniazmi, čo vyvoláva špekulatívne obchody.