Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Riešenia pre rozvoj Sninského okresu hľadajú aj experti Svetovej banky

Panoráma mesta Snina. Foto: Wikipedia.org

Experti sa už stretli so zástupcami Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a. s., Košice, Správou a údržbou ciest PSK a ďalšími odborníkmi.

Prešov 8. decembra (TASR) – Rozvoj okresu Snina a prioritne územia Národného parku Poloniny bol v uplynulých dňoch centrom záujmu expertov Svetovej banky. Odborníci na environmentalistiku a cestovný ruch v spolupráci s Prešovským samosprávnym krajom (PSK) hľadali riešenia viacerých problémov i investičné impulzy do turisticky hodnotného regiónu. Ako TASR informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, hlavným cieľom programu zahraničných expertov je posúdenie možností zabezpečenia prístupu k pitnej vode obyvateľov dolín okresu, kde nie je vybudovaná verejná základná infraštruktúra, riešenie odpadových vôd a tiež dobudovanie cestnej siete.

Experti sa už stretli so zástupcami Východoslovenskej vodárenskej spoločnosti, a. s., Košice, Správou a údržbou ciest PSK a ďalšími odborníkmi. Navštívili aj starostov obcí v okrese Snina, aby sa oboznámili s existujúcou dokumentáciou na vybudovanie environmentálnej infraštruktúry. O svojich predbežných zisteniach informovali aj predsedu PSK Milana Majerského. "Paradoxom vzniknutej situácie je to, že obyvatelia približne 20 obcí v Sninskom okrese, ktoré sú v blízkosti najväčšej vodnej nádrže Starina zásobujúcej pitnou vodou dva kraje, dodnes nemajú vodu ani kanalizáciu. Obce sa pritom nachádzajú v atraktívnom prostredí Národného parku Poloniny, kde je obrovský potenciál pre rozvoj cestovného ruchu, ktorý chceme v tejto lokalite rozvíjať," uviedol po rokovaní so zahraničnými odborníkmi.

Experti navrhujú krajskej samospráve dať vypracovať takzvanú štúdiu uskutočniteľnosti, ktorá posúdi všetky možné riešenia zabezpečenia prístupu k pitnej vode a riešeniu odpadových vôd. PSK by mal na tento účel vyčleniť finančné prostriedky zo svojho rozpočtu.

"Sninský región potrebuje našu pomoc. Budeme hľadať zdroje na možné financovanie štúdie uskutočniteľnosti tak, aby bolo možné čerpať európske finančné zdroje na vybudovanie potrebnej infraštruktúry ešte v tomto programovacom období," povedal Majerský s tým, že štúdia by mala byť vypracovaná nezávislou firmou v prvých mesiacoch budúceho roku.

Aktivity expertov Svetovej banky sú súčasťou iniciatívy Catching-up Regions pre takzvané dobiehajúce regióny. Zmyslom je podporiť zvýšenie výkonnosti v regióne, dostatočný rast a tvorbu pracovných miest. Cieľom je rovnako posilniť efektívne čerpanie zo štrukturálnych a investičných fondov priamo v PSK.

Oficiálne spustenie iniciatívy sa uskutočnilo v januári v Prešove, keď sa začali práce na Akčnom pláne pre rast a zamestnanosť PSK. V máji začal medzinárodný tím, zložený z expertov Svetovej Banky a regionálnych expertov Prešovského kraja, implementovať dohodnuté aktivity v štyroch oblastiach. "Okrem rozvoja cestovného ruchu sa v kraji hľadajú riešenia pre zlepšenie energetickej efektívnosti budov, vybudovanie geoportálu kraja a efektívnejšie prepojenie vzdelávania a trhu práce," uzatvorila Jeleňová.