Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

J. RICHTER: Zmeny pre živnostníkov majú v prvom rade pomôcť im samým

Foto: TASR/Michal Svítok

Pre živnostníkov napríklad od januára tohto roka stúpa minimálny vymeriavací základ na platenie odvodov, pričom minimálne odvody platí väčšina malých podnikateľov.

Bratislava 4. januára (TASR) - Malí podnikatelia na Slovensku sa musia od začiatku tohto roka popasovať s viacerými legislatívnymi zmenami. "Tie majú pomôcť v prvom rade samotným živnostníkom a zároveň budú nespochybniteľným prínosom v zrovnoprávnení hospodárskej súťaže, podnikateľského prostredia," uviedol pre TASR šéf rezortu práce Ján Richter (Smer-SD).

Pre živnostníkov napríklad od januára tohto roka stúpa minimálny vymeriavací základ na platenie odvodov, pričom minimálne odvody platí väčšina malých podnikateľov. "Neuvedomovali si však, že raz prídu do dôchodkového veku a pri vypočítaní dôchodku sa dostanú dokonca pod hranicu životného minima," upozornil minister.

"Našou prioritou je primerané zabezpečenie pre všetkých, vrátane živnostníkov," zdôrazňuje sa v zámere rezortu práce pri zdvíhaní vymeriavacích základov. Poľa neho je totiž nedôstojné, aby niekto, kto roky pracoval, v období, keď by mal byť na zaslúženom odpočinku, chodil po úradoch a žiadal o hmotnú núdzu.