Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rezort obrany chce ponukové konanie na VOP Nováky vyhlásiť do týždňa

Foto: TASR/MO SR

Reálny záujem je podľa jeho slov zo strany troch až štyroch zahraničných spoločností zaoberajúcich sa delaboráciou munície. Rezort navrhuje ponúknuť im podnik na 20 rokov.

Nováky 31. júla (TASR) – Zachovanie vlastníckeho práva na majetok, zachovanie zamestnanosti a základných výrobných spôsobilostí.

To sú kritériá s ktorými chce Ministerstvo obrany (MO) SR nájsť pre Vojenský opravárenský podnik (VOP) Nováky nového strategického partnera.

Verejné ponukové konanie na prenájom majetku podniku by malo byť podľa ministra obrany Martina Glváča vyhlásené už do jedného týždňa.

Minister obrany SR Martin Glváč (vpravo) v rozhovore s generálnym riaditeľom Vojenského opravárenského podniku Nováky Mariánom Okresom počas prehliadky podniku.
Foto: TASR/MO SR
"Tento proces by mal byť ukončený do 15. septembra, kedy by mali byť vyhodnotené ponuky," uviedol dnes po návšteve VOP Nováky minister obrany Martin Glváč (Smer-SD). Reálny záujem je podľa jeho slov zo strany troch až štyroch zahraničných spoločností zaoberajúcich sa delaboráciou munície.

Rezort navrhuje ponúknuť im podnik na 20 rokov. Toto obdobie však nie je podľa ministra isté, nakoľko sa touto otázkou bude v stredu zaoberať aj Vláda SR.

"Musíme však pracovať aj na druhom variante a to v prípade, že by záujemcovia neponúkli adekvátne ponuky a pracujeme aj na tomto variante. Snažíme sa ekonomicky i akvizične vplývať tak, aby sme vedeli tento podnik udržať," dodal minister.

VOP Nováky


VOP Nováky bol založený v roku 2005 a jeho jediným akcionárom je MO SR. Od tragédie v roku 2007, kedy došlo v podniku k výbuchu pri likvidácii munície, stabilizujú VOP najmä zákazky z vnútra rezortu. Tento stav však nie je podľa MO SR z dlhodobého hľadiska udržateľný. Nováky v súčasnosti zamestnáva celkom 134 ľudí.
Spoločnosť v súčasnosti pracuje v normálnom režime, gro zákaziek podniku tvoria zákazky od ministerstva obrany. Financovanie je podľa Glváča zabezpečené do konca septembra, výhľadovo sa pripravuje aj financovanie do konca decembra.

"Reštrukturalizačné nároky, ktoré sú vo výške 880.000 eur a sú rozložené do roku 2016, plníme tak ako ich máme. Staré záväzky sú 200.000 eur, ktoré budú splatené do konca septembra, takže zamestnanci budú mať vyplatené všetko do 15. septembra," dodal.