Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Reklamovať možno plody porušené, nečisté či napadnuté škodcami

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

"Vo všeobecnosti ale platí, že prvá trieda musí mať nielen zdravú dužinu a nepoškodený povrch, ale jednotlivé plody musia spĺňať aj požiadavky na farbu a veľkosť plodov," uviedol V. Kocúrek.

Bratislava 27. júna (TASR) - Kritériá na zaraďovanie ovocia a zeleniny do tried presne stanovuje Európska komisia (EK), pričom sú pri jednotlivých druhoch špecifické. "Vo všeobecnosti ale platí, že prvá trieda musí mať nielen zdravú dužinu a nepoškodený povrch, ale jednotlivé plody musia spĺňať aj požiadavky na farbu a veľkosť plodov. Tolerancia od normy môže byť v prvej triede maximálne 10 %," uviedol pre TASR viceprezident CBA Vladimír Kocúrek.

Napríklad jablká prvej triedy nesmú mať otlačenie presahujúce 1 cm2 celkového povrchu a ich farba musí zostať nezmenená. Malé chyby pokožky nesmú presahovať 2 cm na dĺžku či 1 cm2 pri iných chybách. "Pri druhej triede sú už pravidlá voľnejšie. Dužina nesmie vykazovať väčšie chyby, otlačenia môžu byť väčšie (1,5 cm2) a môžu mať mierne zmenenú farbu," konštatoval.

Kocúrek upozornil, že poškodené plody nie sú povolené ani pri prvej či druhej triede s výnimkou povolených odchýlok. V prípade jabĺk prvej triedy nesmie byť napadnutých hnilobou viac ako 1 % plodov a pri druhej triede to nemá byť viac ako 2 %. "Inak musia byť neporušené, zdravé, čisté, prakticky bez škodcov, bez cudzieho pachu alebo chuti i bez nadmernej povrchovej vlhkosti," dodal s tým, že ak plody tieto podmienky nenapĺňajú, môže ich zákazník reklamovať.