Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Realitný trh v Bratislave predbieha zvyšok SR o tri až štyri roky

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Hoci realitní profesionáli označili vývoj na trhu v júlovom útlme známkou 2,66, rozdiel medzi regiónmi je až 0,3 bodu. Realitný trh sa pravdepodobne rozbehne po prázdninách.

Bratislava 28. augusta (TASR) – Dynamika realitného trhu v Bratislave a okolí pravdepodobne predbieha zvyšok Slovenska o tri až štyri roky. Uviedol to prezident Národnej asociácie realitných kancelárií Slovenska (NARKS) Ján Palenčár v hodnotení aktuálneho merania Indexu realitného zdravia (IRZ). Hoci realitní profesionáli označili vývoj na trhu v júlovom útlme známkou 2,66, rozdiel medzi regiónmi je až 0,3 bodu.

Palenčár pripomenul, že jún až august sú mesiacmi oddychu aj na realitnom trhu. Po júnovom precitnutí z rekordne sa ukazujúceho roka ani júl podľa neho nepriniesol prekvapenie a IRZ klesol v súlade s dlhodobým sledovaním a prognózou jeho tvorcov.

Index sa v júli zhoršil oproti júnovej hodnote 2,58 o 0,08 bodu na 2,66. "Prognóza na august taktiež nepredpokladá prekvapenie a vyzerá to tak, že vývoj indexu v tomto roku bude podobný ako ostatné tri roky. Realitný trh sa pravdepodobne rozbehne po prázdninách a uvidíme, či opäť v rekordných obrátkach," konštatoval Palenčár.

NARKS v rámci posledného merania porovnala vnímanie aktivít na realitnom trhu v Bratislave a okolí s mimobratislavskými regiónmi. Asociácia očakávala rozdiel v prospech Bratislavy, ktorý dlhodobo vzniká v dôsledku koncentrácie realitného biznisu v hlavnom meste. Skóre 2,51 ku 2,81 podľa nej signalizuje fakt, že schodok medzi regiónmi sa nedarí znižovať a zrejme sa tak skoro ani nepodarí.



"Možno povedať, že dynamika realitného trhu v hlavnom meste a okolí pravdepodobne predbieha zvyšok Slovenska o tri až štyri roky, keďže aj v letnom útlme zisťujeme rozdiel v Indexe realitného zdravia o 0,3 bodu," zhodnotil Palenčár.

Prognóza vývoja IRZ na august 2,52 je o 0,05 bodu lepšia ako v minulom mesiaci. "Podľa skúseností s meraním indexu od leta 2013 očakávame v auguste rovnaké alebo mierne lepšie číslo s výrazne pozitívnou prognózou na september," predpovedá prezident asociácie.

Index realitného zdravia zostavuje NARKS na základe odpovedí realitných kancelárií z celého Slovenska. Môže nadobudnúť hodnotu od 1 do 5, pričom najnižšia úroveň predstavuje najlepšie fungujúci a prosperujúci trh. Má slúžiť na orientáciu pri rozhodovaní ako pre realitných profesionálov, tak aj pre verejnosť so záujmom o reality.