Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Rast spotrebiteľských cien v Španielsku sa v júni mierne spomalil

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Aj v medzimesačnom porovnaní sa rast spotrebiteľských cien v Španielsku v júni spomalil na 0,4 % z 0,5 % v predchádzajúcom mesiaci.

Madrid 29. júna (TASR) - Tempo rastu spotrebiteľských cien v Španielsku sa v júni mierne spomalilo. Oznámil to v utorok štatistický úrad INE, ktorý zároveň informoval, že aj rast maloobchodných tržieb sa v máji zmiernil po ich prudkom oživení v apríli.

Podľa rýchleho odhadu INE sa index spotrebiteľských cien vo štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny v júni zvýšil medziročne o 2,6 % po náraste o 2,7 % v máji. Ekonómovia pritom predpovedali, že medziročná miera inflácie v Španielsku zostane v júni na májovej úrovni 2,7 %.

Jadrová inflácia, v ktorej nie sú zahrnuté nestále ceny potravín a energií, sa však ustálila na úrovni 0,2 %.

Štatistiky ukázali tiež, že ceny potravín a nealkoholických nápojov sa v júni zvýšili o 1,1 %.

Aj v medzimesačnom porovnaní sa rast spotrebiteľských cien v Španielsku v júni spomalil na 0,4 % z 0,5 % v predchádzajúcom mesiaci.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, v prípade Španielska v júni podľa očakávania zostal na májovej úrovni 2,4 % a medzimesačne stúpol o 0,4 % (o 0,5 % v máji).

V separátnej správe INE uviedol, že tempo rastu maloobchodného predaja po úprave o sezónne vplyvy v máji citeľne kleslo na 19,6 % zo 40,5 % v apríli. A v medzimesačnom porovnaní májové tržby stagnovali po aprílovom poklese o 0,5 %.