Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rast objednávok na britské výrobky sa v marci spomalil

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Priemysel podporili exportné objednávky, ale očakávania firiem pokiaľ ide o ich produkciu v nasledujúcich troch mesiacoch sa znížili.

Londýn 20. marca (TASR) - Tempo rastu objednávok na britské výrobky sa v marci spomalilo, napriek tomu, že vyhliadky na vývoz sa mierne zlepšili. Dôvodom bol slabší domáci dopyt v dôsledku brexitu. Informovala o tom v stredu Konfederácia britského priemyslu (CBI).

Britský parlament doteraz neschválil dohodu o vystúpení Spojeného kráľovstva z Európskej únie (EÚ). Tým sa zvýšila pravdepodobnosť neriadeného brexitu bez dohody na budúci týždeň, alebo jeho odkladu.

Podľa CBI priemysel podporili exportné objednávky, ale očakávania firiem pokiaľ ide o ich produkciu v nasledujúcich troch mesiacoch sa znížili. CBI to pripisuje neistote okolo brexitu.

"Výrobný sektor v tomto mesiaci opäť spomalil a teraz sotva rastie," uviedla ekonómka CBI Anna Leachová.

"Neistota spojená s brexitom je jednou z najväčších hrozieb pre rast vo výrobnom sektore, a to ako v súčasnosti, tak aj v budúcnosti, keďže firmy uprednostňujú budovanie zásob pred investovaním do budúcnosti ich podnikania," dodala.