Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Rast inflácie v Nemecku sa v marci 2024 podľa očakávania spomalil

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Podľa rýchleho odhadu sa medziročná miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike v marci 2024 znížila na 2,2 % z 2,5 % v predchádzajúcom mesiaci.

Wiesbaden 2. apríla (TASR) - Rast inflácie v Nemecku sa v marci 2024 podľa očakávania spomalil vďaka klesajúcim cenám energií, ktoré zmiernili tlak na domácnosti a podniky. Ukázali to v utorok predbežné údaje spolkového štatistického úradu Destatis. TASR o tom informuje na základe správ AFP a Reuters.

Podľa rýchleho odhadu sa medziročná miera inflácie v najväčšej európskej ekonomike v marci 2024 znížila na 2,2 % z 2,5 % v predchádzajúcom mesiaci. To sa zhoduje s predpoveďami ekonómov.

Marcová miera inflácie sa tak viac priblížila k cieľu Európskej centrálnej banky na úrovni 2 %.

V medzimesačnom porovnaní spotrebiteľské ceny v Nemecku v marci stúpli o 0,4 %.

Medziročná jadrová inflácia, bez potravín a energií, klesla v marci na 3,3 % z 3,4 % vo februári.

Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, v Nemecku v marci medziročne vzrástol o 2,3 % (o 2,7 % vo februári), čo je jeho najmenšie tempo takmer za tri roky a mierne pod odhadom trhu na úrovni 2,4 %.

Ekonómovia, ktorých agentúra Reuters oslovila, očakávajú, že inflácia v celej eurozóne dosiahne v marci 2,6 %, čo bude rovnaká úroveň ako v predchádzajúcom mesiaci.