Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Rast cien zrnín na svetovom trhu vyvoláva obavy

Pole s ozimnou pšenicou Foto: TASR/Milan Kapusta

Vláda v Paríži v sobotu (28.7.) informovala, že ak treba, je pripravená zvolať mimoriadne stretnutie ministrov pôdohospodárstva.

Paríž 29. júla (TASR) - Francúzsko mobilizuje v G20 agrárnu skupinu a jej orgán, ktorý sa zaoberá cenami zrnín. K rozhodnutiu ho vedie prudký rast cien pšenice a sóje na svetovom trhu. Vláda v Paríži v sobotu (28.7.) informovala, že ak treba, je pripravená zvolať mimoriadne stretnutie ministrov pôdohospodárstva.

Niektoré najprodukčnejšie obilninárske oblasti Spojených štátov sužuje dlhotrvajúce sucho. To sa už prejavuje na prudkom raste cien dôležitých agrárnych komodít na globálnom trhu. Rastú obavy, že dôjde k obmedzovaniu vývozu zrnín. A to by znovu zvýšilo výkyvy cien.

Vlani ministri pôdohospodárstva G20, ktorej členmi sú najpriemyselnejšie a najvplyvnejšie rozvojové krajiny, schválili systém zhromažďovania informácií, aby sa sprehľadnili agrárne trhy s cieľom obmedziť výkyvy cien a dosiahnuť potravinovú bezpečnosť.

Francúzsko, ktoré predsedalo vlani G20, vedie agrárnu sekciu, ktorá sa nazýva "fórum rýchlej reakcie" a má za úlohu riešiť krízy trhu.

Minister pôdohospodárstva Stéphane Le Foll vo vyhlásení uviedol, že aktivizoval obilninárske oddelenie G20 v súvislosti s vývojom žatvy a jej odrazom na trhoch. Zber obilnín sa nejaví dobrý nielen v Spojených štátoch, ale ani v Rusku. Aj tam tento rok sucho zdecimovalo úrodu. Pokles zásob obilia zvyšuje riziko, že dôjde k obmedzeniu exportu, čo by ešte viac zhoršilo situáciu na trhoch.