Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Rašiho úrad spustil prieskum digitálnych zručností pracovnej sily

Ilustračné foto. Foto: TASR/Jozef Ďurník

Zamestnávatelia, ktorí potrebujú zistiť stav kľúčových digitálnych zručností svojich zamestnancov, sa môžu do prieskumu zapojiť.

Bratislava 16. septembra (TASR) – Národný prieskum digitálnych zručností pracovnej sily na Slovensku v nadväznosti na testovanie digitálnych zručností žiakov a študentov spustil Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII) v spolupráci s Digitálnou koalíciou (DK). Médiá o tom v pondelok informoval ÚPVII.

Zamestnávatelia, ktorí potrebujú zistiť stav kľúčových digitálnych zručností svojich zamestnancov, sa môžu do prieskumu zapojiť. Finálny zber dát potrvá do 30. septembra.

Podľa vicepremiéra Richarda Rašiho (Smer-SD) je pre každého zamestnanca nevyhnutné vedieť a efektívne využívať digitálne zručností v praxi a v každom odvetví. „Aj preto je nevyhnutné aktívne zvyšovať povedomie verejnosti o možnostiach vzdelávania, o voľných pracovných miestach, ako aj ďalších príležitostiach, ktoré sú pre ľudí k dispozícii vďaka ovládaniu e-zručností," uviedol.

Predseda Výkonného výboru DK Mário Lelovský považuje prieskum za dôležitý krok v celoživotnom vzdelávaní. "Zamestnávatelia majú záujem rozvíjať celoživotné vzdelávanie zamestnancov, ale potrebujú najskôr zistiť, aké zručnosti aktuálne majú a v čom by sa mali zlepšiť,“ spresnil.

Dotazník prieskumu, na ktorý majú zamestnanci 20 minút, je zameraný na päť tematických okruhov: využívanie technológií, stav všeobecných digitálnych zručností zamestnancov, dostupnosť technologických zručností na trhu práce, dostupnosť inovačných a mäkkých zručností na trhu práce a súčasné a plánované aktivity zamestnávateľov v oblasti rozvoja zručností. Každému respondentovi budú zaslané výsledky, ktoré porovnajú stav zručností zamestnancov podľa regiónov a odvetví s európskymi a lokálnymi štandardmi.

Na základe získaných poznatkov sa uskutoční séria doplňujúcich skupinových interview s vybranými zástupcami slovenských malých a stredných firiem z rôznych regiónov. Výsledná diskusia pomôže upraviť podporné mechanizmy pre ďalší rozvoj digitálnych zručností zamestnancov. Výsledky prieskumu budú spolu s rozvojovými iniciatívami predstavené v 1. štvrťroku budúceho roka, uzatvára ÚPVII.