Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Rakúska centrálna banka hodnotila stav a vývoj ekonomiky krajiny

Viedenský vianočný trh na Radničnom námestí. Foto: TASR/Vladimír Benko

Taliansko podľa riaditeľky hlavného odboru pre ekonomiku OeNB Doris Ritzbergerovej-Grünwaldovej zostane problémovým členom Únie aj v budúcnosti.

Viedeň 14. decembra (TASR) - Rakúska ekonomika sa v porovnaní s nemeckou rozvíja rýchlejšie aj vďaka silnejšiemu vývozu do krajín strednej a východnej Európy. Uvádza sa to v prognóze o hospodárskom raste v Rakúsku a v Európe, ktorú v piatok zverejnila Rakúska národná banka (OeNB).

Taliansko podľa riaditeľky hlavného odboru pre ekonomiku OeNB Doris Ritzbergerovej-Grünwaldovej zostane problémovým členom Únie aj v budúcnosti. Jeho hospodársky rast v nej pravdepodobne zostane najslabším aj v nasledujúcich rokoch. Našťastie, podiel rakúskeho vývozu na Apeninský polostrov predstavuje len 5,7 %. Vývoz na východ Európy od Viedne bude v nasledujúcich rokoch rásť priemerným tempom 4 %.

Guvernér OeNB Ewald Nowotny poznamenal, že vzostup konjunktúry v súčasnom ekonomickom cykle dosiahol v Rakúsku vrchol na prelome rokov 2017/2018. Súčasná konjunktúra v krajine je však slabšia než v predchádzajúcich dvoch cykloch.

Končiaci sa rok je už tretím po sebe, v ktorom súkromná spotreba v Rakúsku stúpala pomerne silno. Súvisí to s rastom miezd. Tie stúpli najsilnejšie od roku 2008. Rakúsky hrubý domáci produkt posilní tento rok reálne o 2,7 %.V porovnaní s letnou prognózou ho OeNB znížila o 0,4 %. Rakúsky HDP dosiahne tento rok rovnaký prírastok ako v roku 2017.

Trh práce v krajine by sa mal pozitívne vyvíjať aj v nasledujúcich rokoch. Nezamestnanosť bude postupne klesať a v roku 2021 by sa mala znížiť na 4,5 %. Teraz je jej miera podľa OeNB 4,9 % Dôležitým poznatkom v súčasnosti je, že rastie počet miest na plný úväzok, pričom sa zvyšuje dopyt po kvalifikovaných silách.

Pri hodnotení súčasných udalostí vo Francúzska Nowotny poznamenal, že Paríž z dlhodobej perspektívy nebude môcť robiť stabilnú politiku a politiku zameranú na ochranu životného prostredia. Z hľadiska jeho ochrany by bolo zvýšenie cien pohonných látok zmysluplné, ale to by najsilnejšie pocítili najslabšie sociálne skupiny obyvateľstva.