Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

RADÍME: Slováci sa pred dovolenkami čoraz viac zásobujú hotovosťou

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Nákup cudzích mien si však netreba odkladať na poslednú chvíľu pred vycestovaním, hlavne ak ide o sumu výmeny v protihodnote nad 1000 eur, alebo o iné menej frekventované cudzie meny.

Bratislava 3. júla (TASR) - S blížiacou sa dovolenkovou sezónou výrazne rastie aj dopyt po cudzích menách, ktorými sa platí v typických letných destináciách Slovákov, ako je Chorvátsko a Bulharsko. V týchto krajinách sa dá na niektorých miestach platiť aj eurom, ale nemusí byt použitý výhodný výmenný kurz a výdavok je vždy v národnej mene danej krajiny.

I keď je výhodnejšie za služby a tovary platiť platobnými kartami, mnoho ľudí chystajúcich sa do krajín, kde nie je domáca mena euro, si obstaráva aj hotovosť v konkrétnej cudzej mene.

"Zvýšený záujem o chorvátske kuny a bulharské leva sme zaznamenali už v máji tohto roku. V porovnaní s rokom 2017 sa za posledný mesiac záujem o chorvátske kuny strojnásobil a pri bulharskej mene je dopyt až štyrikrát väčší. V záujme uspokojenia očakávaného vyššieho záujmu o tieto meny boli pobočky banky nimi predzásobené podľa vopred nastavených pravidiel. Banka však vie uspokojiť záujemcov aj o iné cudzie meny – v zmysle kurzového lístka banky ide až o 14 cudzích mien, čo je najširšia škála ponuky na slovenskom trhu," vysvetľuje Emília Stepanovová z VÚB banky.

"Určitú hotovosť v národnej mene tej ktorej krajiny sa určite oplatí mať k dispozícii ešte pred cestou, keďže kartou sa všade platiť nedá. Ak však výmenu hotovosti nestihnete doma na Slovensku, v zahraničí si dobre premyslite, na akých miestach to urobíte. Výmenu hotovosti odporúčame realizovať na overených miestach, hlavne v bankách, aby sa minimalizovalo riziko nákupu falzifikátov, respektíve prípadného podvodu," radí Stepanovová

Nákup cudzích mien si však netreba odkladať na poslednú chvíľu pred vycestovaním, hlavne ak ide o sumu výmeny v protihodnote nad 1000 eur, alebo o iné menej frekventované cudzie meny. V daných prípadoch sa odporúča výmenu vopred dohodnúť s konkrétnou pobočkou banky.