Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Premiér chce v elektrárni v Mochovciach zistiť, prečo mešká výstavba

Jadrová elektráreň Mochovce Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa Roberta Fica projekt elektrárne Mochovce je dôležitá investícia pre Slovensko, a preto premiér SR nemôže takúto stavbu obchádzať.

Bratislava 12. apríla (TASR) – Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) plánuje vykonať na stavbe tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach (EMO) kontrolný deň, a to "hneď ako absolvuje oficiálne návštevy všetkých ministerstiev svojej vlády".

"S pánom ministrom hospodárstva Tomášom Malatinským (nominant Smer-SD) sme sa dohodli, že stanovíme kontrolný deň v Mochovciach na dostavbe tretieho a štvrtého bloku, kde je ročné meškanie," uviedol po dnešnom oficiálnom uvedení Malatinského do úradu šéfa Ministerstva hospodárstva (MH) SR Fico.

"Mňa to bude veľmi zaujímať, pretože sme boli pri rozhodnutí o dostavbe tretieho a štvrtého bloku, veľmi často som teda navštevoval túto stavbu. Pamätám si rôzne grafy a tabuľky, ktoré nám ukazovali predstavitelia Slovenských elektrární (SE), najmä talianskeho vlastníka, že ako to rýchlo bude a že koľko ľudí (tu bude zamestnaných - pozn. TASR) a zrazu zisťujeme, že je tu ročné meškanie," poznamenal.

"Nás teda bude zaujímať, prečo vzniklo ročné meškanie, prečo sa nemá spúšťať tretí blok elektrárne v roku 2012, ale vraj až na konci roku 2013. Mochovce je tak dôležitá investícia pre Slovensko, že premiér SR nemôže takúto stavbu obchádzať," zdôraznil Fico.

"Taký investičný projekt, ako je dostavba tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne v Mochovciach, má mnohé prekážky. Niektoré môžu vzniknúť aj pri samotnej organizácii tejto stavby, niektoré sú objektívne. Myslím si, že sa v tomto prípade jedná o kombináciu týchto dvoch vplyvov," dodal k téme dôvodu meškania výstavby blokov v Mochovciach Malatinský.