Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Projekt, v ktorom školáci vedú fiktívnu krajinu, má za sebou rok

Foto: TASR/AP

Projekt vedie mladých ľudí k tomu, aby získali praktické skúsenosti s fungovaním štátu a jeho inštitúcií a naučili sa komunikovať o verejných veciach.

Bratislava 29. júna (TASR) - Projekt Create & Control, ktorý založili a vedú dve študentky Michaela Knošková a Adriána Repáňová, slávnostne ukončil prvý rok fungovania. Stredoškoláci v ňom vedú vlastnú fiktívnu krajinu a riešia zadané úlohy, počas celého roka sa taktiež zúčastňujú na Žilinských summitoch, na ktorých riešia dané problémy a učia sa riadeniu vlastného štátu.

Projekt vedie mladých ľudí k tomu, aby získali praktické skúsenosti s fungovaním štátu a jeho inštitúcií a naučili sa komunikovať o verejných veciach. Nad projektom prevzal záštitu slovenský europoslanec Ivan Štefanec (KDH, EĽS), ktorý úspešným tímom odovzdal vecné ceny a víťazov pozval na návštevu sídla Európskeho parlamentu v Štrasburgu. Do prvého ročníka projektu Create & Control sa zapojilo celkovo 85 študentov z celého Slovenska, ktorí vytvorili desať krajín. Zvíťazila vláda fiktívnej krajiny Asfar s číslom osem z Bilingválneho gymnázia Milana Hodžu v Sučanoch.

"Z vlastnej skúsenosti vieme, že mladí ľudia majú len veľmi slabé vedomosti o fungovaní štátu a význame demokracie. To potom vedie k voľbe extrémistov a populistov. Rozhodli sme sa, že sa na to nebudeme len tak pozerať a niečo urobíme. Sme radi, že sme získali podporu pána poslanca Európskeho parlamentu Ivana Štefanca," uviedla jedna zo zakladateliek Create & Control Michaela Knošková. Do budúceho ročníka podľa jej slov chcú získať financie, aby projekt ešte rozšírili a vylepšili.

Michaela a Adriána podľa europoslanca svojou činnosťou suplujú štát, ktorý nerobí takmer nič pre to, aby viedol mladých ľudí k tomu, aby sa k politike a verejným veciam stavali zodpovedne. "Osobne som sa ako predseda poroty zúčastnil na niekoľkých súťažných kolách v Žiline a bol som veľmi milo prekvapený ich kvalitou. Mladí ľudia, ktorí sa do projektu zapojili, sú veľkou nádejou pre Slovensko. Create & Control budem podporovať aj naďalej a verím, že jeho úroveň bude každým rokom stúpať," dodal Štefanec.