Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Ekonomika

Produkcia v stavebníctve eurozóny sa v októbri vrátila k poklesu

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Z jednotlivých členských krajín, ktorých údaje sú k dispozícii, zaznamenali najvýraznejší medzimesačný pokles stavebnej produkcie Slovinsko, Nemecko, Slovensko a Francúzsko.

Luxemburg 20. decembra (TASR) - Stavebná produkcia v eurozóne pokračuje vo výkyvoch. Po tom, ako sa po augustovom výraznom poklese vrátila v septembri k rastu, v októbri opäť zaznamenala pokles. TASR o tom informuje na základe v stredu zverejnených predbežných údajov štatistického úradu Európskej únie Eurostat.

Produkcia v stavebníctve eurozóny upravená o sezónne vplyvy klesla v októbri medzimesačne o 1 %, zatiaľ čo v septembri o 0,9 % vzrástla. Pokles zaznamenala aj v celej Európskej únii, konkrétne o 0,6 %. V septembri sa zvýšila o 0,7 %.

V medziročnom porovnaní stavebná produkcia v menovej únii klesla o 0,7 % a vymazala tak rast v rovnakom rozsahu v predchádzajúcom mesiaci. V celej EÚ pokles stavebnej produkcie predstavoval 0,4 %, zatiaľ čo v septembri zaznamenala rast o 0,6 %.

Z jednotlivých členských krajín, ktorých údaje sú k dispozícii, zaznamenali najvýraznejší medzimesačný pokles stavebnej produkcie Slovinsko, Nemecko, Slovensko a Francúzsko. V Slovinsku klesla o 6,1 %, v Nemecku a na Slovensku o 2,2 % a vo Francúzsku o 2 %. Najvýraznejší rast dosiahli Rumunsko a Švédsko (v obidvoch prípadoch predstavoval 3 %), ďalej Španielsko (1,4 %) a Rakúsko, kde produkcia v stavebníctve vzrástla o 1,3 %.

V medziročnom porovnaní sa stavebná produkcia v eurozóne najvýraznejšie znížila vo Fínsku (-7,3 %), Švédsku (-4,6 %) a v Belgicku, kde pokles dosiahol 3,5 %. Naopak, najviac vzrástla v Rumunsku (9,2 %), Španielsku (8,3 %) a Poľsku (7,5 %). Na Slovensku sa stavebná produkcia medziročne zvýšila o 3,9 %.