Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Produkcia v írskom výrobnom sektore sa prepadla o viac než tretinu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Produkcia vo výrobnom sektore Írska klesla po úprave o sezónne vplyvy v októbri medziročne o 33,8 %.

Dublin 8. decembra (TASR) - Produkcia v írskom výrobnom sektore sa v októbri prepadla o viac než tretinu a veľkou mierou ovplyvnila vývoj celkovej priemyselnej produkcie. Tá zaznamenala pokles o vyše 30 %. Informoval o tom server RTTNews, ktorý zverejnil údaje írskeho štatistického úradu.

Produkcia vo výrobnom sektore Írska klesla po úprave o sezónne vplyvy v októbri medziročne o 33,8 %. Prudko tak zrýchlila tempo poklesu oproti septembru, v ktorom tiež zaznamenala výrazný pokles, a to o 28,8 %. V medzimesačnom porovnaní klesla produkcia v tomto sektore o 5,2 % po tom, ako v septembri o 1,6 % vzrástla.

Prepad produkcie vo výrobe o vyše tretiny sa odrazil na celkovej priemyselnej produkcii v Írsku. Tá klesla v októbri medziročne o 31,4 %. Na porovnanie, v septembri sa o 27,2 % zvýšila.

Oproti predchádzajúcemu mesiacu klesla celková priemyselná produkcia v Írsku o 7 %. Tempo poklesu tak bolo v porovnaní s vývojom v septembri viac než trojnásobné, keďže v septembri pokles priemyselnej produkcie dosiahol 2,2 %.