Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Produkcia ropy v USA vzrástla minulý rok takmer o 14 percent

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Spojené štáty zaznamenali v roku 2012 najvýraznejší rast produkcie ropy vo svojej histórii.

Londýn 12. júna (TASR) - Spojené štáty zaznamenali v roku 2012 najvýraznejší rast produkcie ropy vo svojej histórii. Uviedla to britská ropná spoločnosť BP v pravidelnej výročnej správe o vývoji na energetických trhoch. Informovali o tom agentúra AP a server BBC.

Podľa BP dosiahla produkcia ropy v USA minulý rok 8,9 milióna barelov denne (1 barel = 159 litrov). V porovnaní s rokom 2011 to znamená rast o 13,9 %, čo je najvyššie tempo rastu v histórii krajiny. Príčinou prudkého zvýšenia ťažby sú najmä nové technológie, vďaka ktorým Spojené štáty môžu vo väčšej miere ťažiť ropu z bridlíc.

Celkovo sa spotreba energie v minulom roku zvýšila o 1,8 %, čo znamená spomalenie tempa rastu, keďže v roku 2011 vzrástla o 2,4 %. Najviac sa na minuloročnom zvýšení podieľali Čína a India, a to takmer 90 %.

Správa BP zároveň poukázala aj na to, ako reformujúce sa ekonomiky zvýšili svoj podiel na celkovej energetickej spotrebe vo svete. V súčasnosti sa na celosvetovej spotrebe energie podieľajú 56 %, zatiaľ čo v roku 1992 to bolo ešte 42 %.