Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Produkcia nemeckého priemyslu v máji prekvapujúco klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Podľa najnovších údajov sa výkon nemeckého priemyslu po očistení od sezónnych a kalendárnych vplyvov v máji 2021 znížil o 0,3 % oproti aprílu, keď tiež medzimesačne klesol o 0,3 %.

Wiesbaden 7. júla (TASR) - Produkcia nemeckého priemyslu, ktorý je motorom celej Európy, v máji prekvapujúco už druhý mesiac po sebe klesla. Informoval o tom v stredu spolkový štatistický úrad Destatis.

Podľa najnovších údajov sa výkon nemeckého priemyslu po očistení od sezónnych a kalendárnych vplyvov v máji 2021 znížil o 0,3 % oproti aprílu, keď tiež medzimesačne klesol o 0,3 %. Ekonómovia pritom očakávali oživenie priemyslu v máji a jeho nárast o 0,5 %.

Produkcia v nemeckom priemysle bez energií a stavebníctva sa v máji medzimesačne znížila o 0,5 %. Výroba energií pritom klesla o 2,1 %, zatiaľ čo produkcia v stavebníctve vzrástla o 1,6 %.

V medziročnom porovnaní sa tempo rastu priemyselnej produkcie v najväčšej európskej ekonomike v máji zmiernilo na 17,3 % z 27,6 % v apríli. Dôvodom takéhoto výrazného rastu bol najmä nízky porovnávací základ, keď vlani na jar zaviedlo Nemecko tvrdé blokády na zastavenie pandémie nového koronavírusu.

V porovnaní s februárom 2020, čo bol posledný mesiac pred zavedením pandemických obmedzení, bola priemyselná produkcia v Nemecku v máji 2021 nižšia o 5 %.