Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Ak to bude nutné, problematické banky treba priviesť k bankrotu

Robert Fico Foto: TASR/Michal Svítok

Myslí si to premiér Robert Fico.

Bratislava 12. júna (TASR) - Problematické banky, ktoré naďalej fungujú, spôsobujú problémy celému bankovému sektoru aj európskej ekonomike. Tie najrizikovejšie z nich treba identifikovať a prípadne doviesť až k riadenému bankrotu, myslí si premiér Robert Fico (Smer-SD).

V rámci snáh o vytvorenie bankovej únie musí dôjsť podľa neho aj k obnove dôvery na medzibankovom trhu, doteraz uskutočnené stres testy bánk v Európskej únii (EÚ) však "zjavne nešli dostatočne hlboko". Príkladom toho je aj skutočnosť, že nimi prešli aj neskôr zbankrotované cyperské banky.

"Musíme byť k sebe navzájom úprimní, nezakrývať problematické miesta - banky a ak je to nevyhnutné, musíme ich identifikovať a viesť, žiaľ, asi aj k riadenému bankrotu. Nemôžeme pripustiť, aby rizikové finančné domy s problematickým portfóliom, ktoré sú v medzibankovom styku zrejme známe, zneisťovali celé medzibankové prostredie," vyhlásil Fico na dnešnej diskusii o budúcnosti Európy na pôde Univerzity Komenského v Bratislave. Podujatia sa zúčastnil aj predseda Európskej rady Herman van Rompuy a minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

Šéf exekutívy zdôraznil, že vláda pod jeho vedením podporuje hlbšiu integráciu EÚ, postavenú na štyroch pilieroch - bankovej, fiškálnej, hospodárskej únii a posilňovaní demokratickej legitimity. "Hlbšia integrácia je pre Slovensko mimoriadne výhodná a budeme podporovať tieto iniciatívy, ktoré prichádzajú či už od predstaviteľov členských štátov, alebo priamo z Európskej komisie," avizoval premiér.

Najrozpracovanejšia je v súčasnosti práve banková únia, ktorej cieľom je "preseknúť" väzby medzi štátmi a bankami, spôsobujúce zvyšovanie deficitov a dlhov jednotlivých krajín. Doterajším úspechom je podľa Fica dosiahnutie politickej dohody na vytvorení jednotného mechanizmu dohľadu nad bankami. Budovanie bankovej únie sa tým však neskončí.

"Máme záujem aj o dosiahnutie dohody na jednotnom mechanizme na riešenie problémov, takzvaného rezolučného mechanizmu. Podporujeme skoré dosiahnutie dohody o smernici o ozdravení a riešení krízových situácii bánk a smernici o ochrane vkladov," priblížil premiér, zdôraznil však, že rýchlosť postupu nesmie byť na úkor kvality nových pravidiel.