Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

PRIESKUM: Dovolenky sa pre finančné problémy muselo vzdať 28% Slovákov

Ilustračné foto. Foto: Teraz.sk

Necelá tretina (29 %) opýtaných uviedla, že za tohtoročnú dovolenku zaplatili viac ako za podobnú dovolenku za posledných päť rokov.

Bratislava 14. novembra (TASR) - V hlavnej dovolenkovej sezóne od júna do septembra bolo na dovolenke 72 % občanov Slovenska. Do zahraničia cestovalo 60 % dovolenkárov. Z dôvodu finančnej situácie alebo z iných dôvodov nemohlo ísť na dovolenku 28 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Ipsos pre UniCredit Bank.

Obľúbenými destináciami boli Grécko, Turecko a Taliansko. Viac ako tretina (35 %) dovolenkárov bola na dovolenke v zahraničí v hoteli, penzióne, kempe alebo karavane. Takmer tretina (29 %) Slovákov strávila dovolenku doma.

"Dovolenku doma, cez cestovnú kanceláriu si vybrala len malá časť respondentov. Tú volili predovšetkým pre dovolenky v zahraničí. Aj keď Slováci sú považovaní aj za národ chatárov a chalupárov, tohtoročnú hlavnú dovolenkovú sezónu takto trávila len necelá desatina (9 %) opýtaných," uviedla hovorkyňa UniCredit Bank Zuzana Ďuďáková.

Necelá tretina (29 %) opýtaných uviedla, že za tohtoročnú dovolenku zaplatili viac ako za podobnú dovolenku za posledných päť rokov. Približne rovnakú sumu ako v predchádzajúcich rokoch minulo 17 % respondentov. Dovolenku si platí z vlastných zdrojov 73 % opýtaných. Malá časť respondentov uviedla, že spôsobom financovania dovolenky bola pôžička, a to buď vo forme pôžičky od rodiny, priateľov, alebo úveru v banke.