Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Priemyselná produkcia vo Francúzsku v októbri klesla

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V medziročnom porovnaní priemyselná produkcia vo Francúzsku v októbri vzrástla o 1,9 %, čím zmazala pokles o 0,3 % v septembri.

Paríž 5. decembra (TASR) - Priemyselná produkcia vo Francúzsku v októbri 2023 opäť klesla, už tretí mesiac po sebe. To prekvapilo ekonómov, ktorí očakávali, že sa odrazí odo dna a začne rásť. Ukázali to v utorok údaje štatistického úradu INSEE. TASR o tom informuje na základe správy portálu fr24.

Podľa štatistík výkon priemyslu v druhej najväčšej ekonomike eurozóny v októbri 2023 klesol o 0,3 % oproti septembru, keď sa po revízii medzimesačne znížil o 0,6 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že produkcia francúzskeho priemyslu v októbri stúpne o 0,2 % po pôvodnom poklese o 0,5 % v septembri.

Dôvodom horšieho ako očakávaného výsledku bola slabá produkcia dôležitých odvetví, ktorá výrazne klesla, pričom banský a ťažobný sektor, energetika, dodávky vody a odpadové hospodárstvo zaznamenali pokles o 2,6 % (po znížení o 0,5 % v septembri). Výrazne sa znížila aj produkcia v stavebníctve (-2 % oproti nárastu o 1,8 % v septembri). Na druhej strane, výroba sa odrazila odo dna a stúpla o 0,1 % po poklese o 0,6 % mesiac predtým.

V medziročnom porovnaní priemyselná produkcia vo Francúzsku v októbri vzrástla o 1,9 %, čím zmazala pokles o 0,3 % v septembri.