Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Objednávky na priemyselné výrobky z USA v máji ožili a vzrástli

Ilustračné foto Foto: TASR/Tomáš Doboš

Motorom ich rastu boli nestály dopyt po dopravných prostriedkoch a solídne výdavky na vybavenie podnikov.

Washington 2. júla (TASR) - Objednávky na nové priemyselné výrobky z USA v máji ožili a vzrástli. Motorom ich rastu boli nestály dopyt po dopravných prostriedkoch a solídne výdavky na vybavenie podnikov. Informovalo o tom v piatok americké ministerstvo obchodu.

Zo spresnených údajov ministerstva vyplýva, že objednávky na výrobky z amerických tovární v máji 2021 vzrástli o 1,7 % oproti aprílu, keď medzimesačne klesli o 0,1 %. Ekonómovia pritom odhadovali, že májové objednávky stúpnu o 1,6 %. Objednávky vo výrobnom sektore v USA sa zvýšili v 12 z uplynulých 13 mesiacov.

Ministerstvo uviedlo tiež, že objednávky produktov dlhodobej spotreby stúpli v máji o 2,3 %, po znížení o 0,7 % v apríli, čo bol ich jediný pokles za 13 mesiacov. Motorom rastu objednávok na trvanlivé výrobky bol dopyt po dopravných prostriedkoch, ktorý vyskočil o 7,7 %.

A zároveň, rast objednávok na tovar krátkodobej spotreby sa v máji zrýchlil na 1 % z 0,5 % v apríli.

Takzvané jadrové objednávky, v ktorých nie sú zahrnuté vojenské produkty a civilné lietadlá, vzrástli v máji o 0,1 % namiesto poklesu o 0,1 %, ako naznačil v júni predbežný odhad.

V medziročnom porovnaní vyskočili májové objednávky až o 17,2 %, keďže vlani v rovnakom období bola v USA zavedená prvá prísna blokáda na zastavenie pandémie nového koronavírusu, ktorá prinútila mnohé továrne na čas zatvoriť brány.

Výrobný sektor sa podieľa približne 12 % na výkone americkej ekonomiky. Masívne fiškálne stimuly zvýšili dopyt po výrobkoch dlhodobej spotreby počas pandémie ochorenia COVID-19, keď ľudia pracovali a vzdelávali sa z domu.

Pandémia však zároveň rozbila dodávateľské reťazce a narušila globálnu lodnú kontajnerovú dopravu, čo komplikuje výrobu.