Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Pri maďarskom Balatone je nedostatok pracovnej sily

Na ilustračnej snímke Balaton pri mestečku Tihany. Foto: TASR/Ladislav Vallach

Mnohé rekreačné zariadenia z uvedeného dôvodu otvárajú letnú sezónu neskôr. Mzdové nároky zamestnancov výrazne stúpli, čo sa odzrkadlí aj na cenách služieb i tovaru.

Budapešť 6. júna (TASR) - Nedostatok pracovnej sily je čoraz vážnejším problémom v oblasti maďarského jazera Balaton. Konštatoval to v stredu spravodajský server privatbankar.hu, podľa ktorého kvalifikovaná pracovná sila v cestovnom ruchu radšej odchádza za prácou do zahraničia.

Mnohé rekreačné zariadenia z uvedeného dôvodu otvárajú letnú sezónu neskôr a viaceré obchody nie sú schopné fungovať každý deň. Mzdové nároky zamestnancov výrazne stúpli, čo sa odzrkadlí aj na cenách služieb i tovaru.

Začiatok letnej sezóny je tento rok doteraz najťažší práve z dôvodu nedostatku pracovnej sily, ako aj nereálnych mzdových nárokov. Pritom sa ale niektorí mladí Maďari už pomaly začínajú vracať zo zahraničia vďaka vyšším platom, uviedol spolupredseda Združenia podnikateľov v obchode a cestovnom ruchu Šomodskej župy Rezső Kertész.

Podľa jeho slov nedostatok skúsenej kvalifikovanej pracovnej sily sa od júla pokúsia zmierniť vysokoškolákmi.

Ľavicový denník Népszava v tejto súvislosti uviedol, že turistov pri Balatone nie je nedostatok. Nedostatok je však pracovnej sily. Niektoré prieskumy ukazujú, že až 80 % zariadení cestovného ruchu nemá dostatok pracovníkov.

Spravodajca TASR Ladislav Vallach