Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Prevádzková strata Air France-KLM v 2. kvartáli klesla

Foto: TASR/AP

Aerolínie minulý mesiac oznámili, že vo francúzskej divízii zrušia vyše 5000 pracovných miest, aby ešte viac znížili náklady na prevádzku a udržali sa nad vodou.

Paríž 30. júla (TASR) - Leteckej spoločnosti Air France-KLM sa v 2. štvrťroku podarilo znížiť prevádzkovú stratu viac, ako analytici očakávali. Zdá sa teda, že reštrukturalizácia už začína prinášať svoje ovocie.

Z hospodárskych výsledkov francúzsko-holandskej spoločnosti vyplýva, že za tri mesiace do konca júna jej prevádzková strata klesla na 66 miliónov eur zo 145 miliónov eur v rovnakom období minulého roka. Analytici pritom Air France-KLM predpovedali v 2. kvartáli stratu v priemere 163 miliónov eur.

Tržby Air France-KLM v období apríl-jún vzrástli medziročne o 4,5 % na 6,5 miliardy eur.

Aerolínie minulý mesiac oznámili, že vo francúzskej divízii zrušia vyše 5000 pracovných miest, aby ešte viac znížili náklady na prevádzku a udržali sa nad vodou, keďže kríza eurozóny a spomaľovanie globálnej ekonomiky majú negatívny vplyv na hospodárske výsledky spoločnosti. Svedčí o tom aj prehĺbenie čistej straty, ktorá sa v 2. kvartáli vyšplhala na 895 miliónov eur zo 197 miliónov eur v rovnakom období minulého roka, zatiaľ čo analytici očakávali, že dosiahne 211 miliónov eur.

Dôvodom väčšej straty však boli náklady na reštrukturalizáciu vo výške 367 miliónov eur.

Aj náklady na palivo v sledovanom období stúpli medziročne o 13 % na 1,9 miliardy eur a počet cestujúcich sa zvýšil o 2,4 %.