Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Prepad zásob v USA podporil v piatok cenu ropy

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Správa amerického ministerstva energetiky ukázala, že zásoby ropy v krajine sa v uplynulom týždni prepadli o 11,1 milióna barelov alebo o 3 %.

New York 5. januára (TASR) - Americká ropa nakoniec ukončila piatkové (4. 1.) obchodovanie v pluse. Príčinou je neočakávane prudký pokles zásob, informovala agentúra AP.

Potom, čo sa väčšinu dňa cena februárového kontraktu na americkú ropu WTI pohybovala v mínuse, nakoniec uzavrela piatkové obchodovanie na newyorskej komoditnej burze na úrovni 93,09 USD (71,54 eura) za barel (159 litrov). To je o 17 centov viac ako vo štvrtok (3. 1.) na konci obchodovania. Ropa Brent v piatok oslabila o 83 centov a jej cena uzavrela na úrovni 111,31 USD za barel.

Správa amerického ministerstva energetiky totiž ukázala, že zásoby ropy v krajine sa v uplynulom týždni prepadli o 11,1 milióna barelov alebo o 3 %. Analytici pritom očakávali zníženie zásob len o 1 milión barelov. Dovoz ropy v uplynulom týždni klesol takmer o 1 milión barelov denne. Zásoby v termináli Cushing, strategickom pre domácu ropu, však zároveň zostávajú v blízkosti rekordných úrovní. Aj napriek prudkému poklesu sú americké ropné rezervy približne 9 % nad úrovňou, na ktorej boli v rovnakom období vlani.

Počas piatka sa objavilo aj niekoľko makroekonomických správ z USA, ktoré signalizujú, že dopyt po čiernom zlate by mohol rásť. Správa amerického ministerstva práce ukázala, že zamestnávatelia v USA vytvorili počas decembra 155.000 nových pracovných miest. Solídny nárast počtu miest však nestačil na zníženie miery nezamestnanosti, ktorá zostala na úrovni 7,8 %.

Index inštitútu ISM zasa ukázal, že aktivita amerického sektora služieb rástla v decembri najrýchlejšie za takmer rok. Motorom boli nové objednávky a prijímanie nových zamestnancov. Index meria aktivity v odvetviach, na ktoré v USA pripadá až 90 % pracovnej sily, ako sú napríklad maloobchod, stavebníctvo, zdravotníctvo alebo finančné služby.Informovala o tom agentúra AP.