Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Premiér avizuje prekvapenia ohľadom platov v štátnej a verejnej správe

Na snímke predseda vlády SR Robert Fico počas príhovoru pred slávnostným odovzdávaním rezortných ocenení Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR pri príležitosti Svetového dňa sociálnej spravodlivosti v Bratislave 22. februára 2018. Foto: TASR/Dano Veselský

Ocenil prácu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR a uviedol, že sa teší na zákon o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch.

Bratislava 22. februára (TASR) – K 1. januáru 2019 a k 1. januáru 2020 máme pripravené veľmi pekné prekvapenie pokiaľ ide o platy vo verejnej a štátnej správe. Povedal vo štvrtok premiér Robert Fico (Smer-SD) v príhovore v úvode oceňovania osobností rezortu práce, sociálnych vecí a rodiny s tým, že k 31.12.2018 sa končí kolektívne vyjednávanie.

Ocenil prácu Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR a uviedol, že sa teší na zákon o sociálnej ekonomike a sociálnych podnikoch. "Tam pôjde 120 miliónov eur. Teším sa na rekvalifikáciu mladých ľudí, ďalších 12,8 milióna eur. Teším sa, že chcete dať ľuďom, ktorí sa budú starať o príbuzných, príjem na úrovni čistej minimálnej mzdy," povedal Fico. Dodal, že bude snaha o to, aby táto mzda v roku 2019 bolo vyše 500 eur.

Šéf MPSVR SR Ján Richter (Smer-SD) poďakoval pracovníkom rezortu za ich prácu a aktivitu. Podľa neho treba pokračovať v politike zamestnanosti.

"Rok 2018 by mal byť pre nás medzinárodným rokom sociálnej kurately a sociálno-právnej ochrany detí," konštatoval Richter. Podľa neho treba pripraviť vykonávacie podmienky, aby boli naplnené multifunkčné strediská, ktoré by mali zahŕňať detské domovy, krízové strediská, resocializačné zariadenia.

Doplnil, že podpísal zákon o kompenzácii do medzirezortného pripomienkového konania pre opatrovateľov, keď sa jeden člen rodiny stará o ťažko postihnutého príbuzného.