Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Premiér: Mali by sme vytvárať tlak na tých, ktorí sa zamestnať nechcú

Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini počas rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR 25. júna 2018 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Vláda spolu so zamestnávateľmi totiž musí v súčasnosti riešiť problém s nedostatkom ľudí.

Bratislava 25. júna (TASR) - Vláda by sa mohla zaoberať myšlienkou krátenia, resp. pozastavenia dávky v nezamestnanosti pre ľudí, ktorí sa nebudú chcieť dlhodobo zamestnať. Naznačil to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) po odchode z rokovania Hospodárskej a sociálnej rady, ale aj minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD).

"Je pravdou, že by sme mali začať vytvárať väčší tlak na tých, ktorí pracovať nechcú, pretože je iné poskytovať sociálne dávky v čase, keď máme 18-% alebo 20-% nezamestnanosť, a iné, keď je na Slovensku situácia taká, že kto chce pracovať, tak si prácu nájde. Čiže určite budeme musieť zvážiť, ako sa postaviť k tým, ktorí dlhodobo odmietajú pracovať, lebo sa im jednoducho nechce a chcú si žiť pohodlný život zo sociálnych dávok," poznamenal Pellegrini.

Vláda spolu so zamestnávateľmi totiž musí v súčasnosti riešiť problém s nedostatkom ľudí. Podľa premiéra sa to dá urobiť viacerými spôsobmi. Jednou z možností by bolo práve sprísnenie poskytovania sociálnych dávok pre tých, ktorí nechcú robiť, ale aj motiváciou tých, ktorí za prácou dochádzajú do zahraničia, aby sa vrátili naspäť na Slovensko. "Už sa dá relatívne zamestnať za dobrý plat. Po tretie si musíme veľmi vážne priznať, že Slovensko bude odkázané na dovoz pracovnej sily, ako napríklad z Ukrajiny, Srbska. Bude to pod kontrolou a presne v počtoch, koľko bude Slovensko potrebovať. Toto sú veci, s ktorými sa musíme vysporiadať," myslí si Pellegrini.



Zároveň upozornil, že niektoré krajiny už pristúpili k sprísneniu poberania dávok. "Ak by sme sa pozreli k niektorým z našich susedov, južní susedia majú, myslím, veľmi tvrdé podmienky. Po troch mesiacoch akonáhle si nenájde človek prácu, resp. nechce pracovať, je mu pozastavené vyplácanie dávok a žije z minima. Je to možno cesta. Bol by som ale rád, keby sa ľudia dobrovoľne zamestnali," poznamenal Pellegrini. Podľa neho pre ľudí môže byť motiváciou aj zvyšovanie minimálnej mzdy. Minimálna mzda bude podľa jeho slov budúci rok opäť o niečo vyššia a otvára rozdiel medzi tým, koľko dostane človek, keď je na sociálnych dávkach a koľko dostane, keď pracuje. "Pracovať je určite lepšie, ako zneužívať sociálny systém," dodal Pellegrini.



Aj podľa Žigu sú na Slovensku už oblasti, kde nezamestnanosť už nie je, a potom sú regióny, kde je vyššia a do ktorých sa snaží vláda pritiahnuť investorov. Upozornil na to, že na Slovensku je približne 150.000 nezamestnaných a zároveň možno 100.000 voľných miest. "Možno sa dá konštatovať, že už len ten, kto nechce, nepracuje. Potom treba prehodnotiť, či platiť dávku v nezamestnanosti také obdobie, alebo za takých podmienok, ako sa platí," uviedol Žiga. Riešením by možno tiež bolo, ak by títo ľudia dostali lehotu troch mesiacov, počas ktorých, ak sa nezamestnajú, tak im štát nebude platiť dávku.