Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Premiér: Farmári postihnutí suchom dostanú financie v januári

Na snímke predseda vlády Peter Pellegrini. Foto: TASR - Adriána Hudecová

P. Pellegrini verí, že farmári sa týmto spôsobom vyhnú vážnym ekonomickým problémom.

Bratislava 19. decembra (TASR) – Poľnohospodárom postihnutým suchom z roku 2017 budú uvoľnené finančné prostriedky v januári 2019. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (SNS) dostala mandát, aby začala sanovať vzniknuté škody zo sucha. Vyhlásil to premiér Peter Pellegrini (Smer-SD) v stredu po rokovaní vlády, na ktorom bol schválený materiál agrorezortu zhodnocujúci straty na produkcii poľnohospodárskych plodín vplyvom sucha v roku 2017.

"Hneď v januári budú uvoľnené finančné prostriedky, pani ministerka pôdohospodárstva dostala mandát, aby začala sanovať tie škody, ktoré vznikli v roku 2017 z titulu sucha," skonštatoval predseda vlády. Zároveň verí, že farmári sa týmto spôsobom vyhnú vážnym ekonomickým problémom. Reálne podľa šéfky agrorezortu je, že peniaze by sa k farmárom mohli dostať v prvom kvartáli 2019.



Vláda sa podľa Matečnej zhodla, že tieto výpadky bude kompenzovať na úrovni 50 %. "Čiže z 34 miliónov by som mala v januári dostať nejakých 17 miliónov," priblížila.

Peniaze by zatiaľ mali ísť z rezortu financií. "Pani ministerka peniaze dostane a potom, či sa budú refundovať z odvodu alebo odvod bude ešte ďalší bonus, to už necháme na budúce mesiace, uvidíme podľa toho, v akom stave bude ekonomika a rozpočet," dodal Pellegrini.

Matečná skonštatovala, že je predpoklad, že prostriedky by sa mali vrátiť z peňazí z osobitného odvodu pre reťazce. Je to však stále v štádiu rokovaní.

"Identifikovali sme viac ako 200 žiadateľov práve v tých južných oblastiach, ktorých takéto sucho postihlo a ktorých tržby boli podstatne nižšie," poznamenala Matečná. Tí, ktorí používali hydromelioračné zariadenia, budú mať podľa nej vyššiu kompenzáciu.

MPRV podľa Matečnej vytvorilo analýzu spoločne so Slovenským hydrometeorologickým úradom (SHMÚ), Slovenskou poľnohospodárskou a potravinárskou komorou (SPPK) aj s Agrárnou komorou Slovenska (AKS), aby deklarovalo, že výnosy boli naozaj ovplyvnené suchom na viac ako 30 %.