Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Potravinári: Dodávateľsko-odberateľské vzťahy by mali byť vyvážené

Na archívnej snímke Daniel Poturnay. Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Podľa Agrorezortu, ktoré pripravilo návrh nového zákona o neprimeraných podmienkach budú obchodné vzťahy medzi dodávateľmi a odberateľmi potravín férovejšie a vyváženejšie.

Bratislava 14. februára (TASR) - Potravinárska komora Slovenska (PKS) sa oboznamuje s návrhom zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny, predloženého 13. februára Ministerstvom pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR do medzirezortného pripomienkového konania.

Ako pre TASR ďalej uviedla v stanovisku PKS k návrhu zákona o neprimeraných podmienkach jej riaditeľka Jana Venhartová, ide o nový návrh zákona, ktorého znenie nebolo potravinárom doteraz prístupné. PKS preto podrobí návrh zákona dôkladnému preskúmaniu a je preto predčasné komentovať konkrétne ustanovenia.

"Keďže cez obchodné reťazce sa predáva skoro 90 % potravinárskych výrobkov vyrobených na Slovensku, je pre PKS dôležité, aby boli dodávateľsko-odberateľské vzťahy vyvážené a aby táto vyváženosť bola premietnutá aj do legislatívnej úpravy. O pripomienkach k jednotlivým ustanoveniam zákona bude PKS rokovať priamo s ministerstvom pôdohospodárstva,"
zdôraznil Daniel Poturnay, prezident PKS.

Podľa MPRV SR, ktoré pripravilo návrh nového zákona o neprimeraných podmienkach budú obchodné vzťahy medzi dodávateľmi a odberateľmi potravín férovejšie a vyváženejšie. Zákon by mal byť účinný od 1. júla tohto roka. Do pripomienkového konania zákon vstúpil 13. februára 2018. Nová právna úprava podľa MPRV SR prinesie elimináciu skrytých poplatkov, skrátenie lehoty splatnosti faktúr, možnosť predkladania anonymných podnetov, ale aj lepšiu kontrolu či prísnejšie sankcie. Navrhovaná právna úprava rozširuje výpočet skutkových podstát a zavádza tiež tzv. generálnu klauzulu, ktorej porušenie bude sankcionovateľné.