Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Ekonomika

Na pražskom letisku Ruzyně po roku opäť pribudli cestujúci

Pražské letisko FOTO TASR/Bohdan Kopčák

Štatistiky ukázali, že najúspešnejším mesiacom bol čo do počtu cestujúcich august.

Praha 23. januára (TASR) - Pražské Letisko Václava Havla po ročnej prestávke znovu zaznamenalo nárast počtu cestujúcich. Za celý rok 2013 prešlo bránami letiska takmer 11 miliónov pasažierov, o 1,5 % viac než v roku 2012. Letisko uvedený rast vysvetľuje oživením leteckej prepravy aj získaním nových liniek. Informoval o tom český internetový portál iDNES.cz.

Z najnovších štatistík vyplýva, že dopravcom, ktorí lietajú z Prahy, sa darí predávať viac leteniek. Priemerná obsadenosť lietadiel sa totiž vlani zvýšila na 73 %, ale počet pohybov lietadiel klesol viac než o 2 %. Aj tento rok očakáva letisko nárast počtu cestujúcich o 1 až 2 %. Aerolínie totiž pridávajú nové linky, najviac ich pribudne najmä po prechode na letný letový poriadok na konci marca.

Podľa šéfa Letiska Praha Jiřího Posa je pozitívnou zmenou aj nárast počtu cestujúcich, ktorí v Prahe začínajú alebo končia cestu. Vlani ich počet vzrástol o 3,5 % a vyrovnal tak rekord z roku 2008.

Naopak, pasažierov, ktorí v Prahe prestupujú, výrazne ubudlo. Súvisí to so zmenou liniek Českých aerolínií (ČSA), ktoré sa už tak nezameriavajú na lety s prestupom v Prahe.

"Vlani sa na našich výsledkoch odrazilo oživenie trhu leteckej prepravy v Európe a zároveň sme aktívnou obchodnou politikou získali ďalšie aerolínie a nové destinácie. Pretrváva aj záujem zahraničných turistov o Prahu," uviedol Pos.

Štatistiky ukázali, že najúspešnejším mesiacom bol čo do počtu cestujúcich august, keď cez Letisko Václava Havla prešlo 1.280.078 pasažierov. Rekordným dňom bol 23. august, keď z Prahy odletelo či v nej pristálo 47.224 cestujúcich. V priemere letisko vybaví 30.000 pasažierov a 352 pristátí a vzletov denne.