Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

SAMP:Podnikatelia zatiaľ nehlásia rušenie živností pre zmeny v zákone

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

" Čakajú, čo bude, utlmujú rozvojové plány a pozastavujú prijímanie pracovníkov," konštatoval pre TASR šéf Slovenskej asociácie malých podnikov (SAMP) Vladimír Sirotka.

Bratislava 4. januára (TASR) - Podnikatelia na Slovensku zatiaľ nehlásia rušenie živností a firiem pre legislatívne zmeny, ktoré nadobudli platnosť od januára tohto roka. "Sú skôr opatrnejší. Čakajú, čo bude, utlmujú rozvojové plány a pozastavujú prijímanie pracovníkov," konštatoval pre TASR šéf Slovenskej asociácie malých podnikov (SAMP) Vladimír Sirotka.

Vysvetlil, že nový rok priniesol pre podnikateľov zvýšenie finančnej záťaže, čo sa týka najmä malých podnikov. Rastú totiž minimálne aj maximálne vymeriavacie základy na odvody, obmedzujú sa paušálne výdavky či nastáva zmena v zodvodnení dohodárov. "Každá zmena, ktorá sa parciálne prezentuje, tak sa v podstate dá obhájiť sama o sebe, nemala by fatálne dôsledky," podotkol.

Dodal však, že celkovo, keď sa implementujú všetky opatrenia, tak ich účinok je značný a veľmi zvyšuje finančné zaťaženie podnikov. Podľa vlastnej štatistika asociácie klesne aj ziskovosť firiem. Kým v roku 1992 im zostalo zo 100 eur tržieb 12,9 % zisku, teraz to bude len niečo vyše 11 %. "To je nízke pre malé podnikanie, pre konkurencieschopnosť v Európe," uzatvoril Sirotka.