Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Powell: Inflácia sa spomalila, úsilie Fedu začína prinášať výsledky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Ekonómovia tak považujú aktuálny cyklus sprísňovania menovej politiky v USA za ukončený.

Washington 13. decembra (TASR) - Americká centrálna banka (Fed) v súlade s očakávaniami tretíkrát po sebe nezmenila nastavenie svojej menovej politiky. Zároveň signalizovala, že v roku 2024 zrejme začne sadzby znižovať. Ekonómovia tak považujú aktuálny cyklus sprísňovania menovej politiky v USA za ukončený.

Šéf Fedu Jerome Powell uviedol, že tempo rastu cien sa spomalilo, hoci naďalej zostáva zvýšené. Podľa Powella začína úsilie Fedu o skrotenie inflácie prinášať výsledky. Zopakoval však, že centrálna banka musí urobiť viac.

"Inflácia sa znížila zo svojich maxím, a to bez výrazného nárastu nezamestnanosti. To je veľmi dobré," povedal Powell na tlačovej konferencii po skončení zasadnutia menového výboru (FOMC). "Inflácia je však stále príliš vysoká. Nič nezaručuje, že bude pokračovať v spomaľovaní a jej ďalší vývoj je neistý."

FOMC v stredu ponechal kľúčovú úrokovú sadzbu na 22-ročnom maxime v pásme 5,25 % až 5,50 %, kde sa nachádza od júla. FOMC od marca 2022, keď spustil aktuálny cyklus sprísňovania menovej politiky s cieľom utlmiť infláciu, zvýšil úrokové sadzby jedenásťkrát a celkovo o 525 bázických bodov.

Trh prijal rozhodnutie Fedu a predovšetkým signály, že na budúci rok sa začne uvoľňovanie menovej politiky, pozitívne a akcie v USA sa posilnili.

Powella ďalej uviedol, že ekonomika USA na konci tohto roka začína strácať dynamiku. "Najnovšie ukazovatele naznačujú, že rast ekonomickej aktivity sa v porovnaní s nadmerným tempom zaznamenaným v treťom štvrťroku výrazne spomalil. Aj napriek tomu HDP tento rok zrejme vzrastie o približne 2,5 %."