Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia Ekonomika

Potravinové škandály spôsobujú tlak na ceny potravín

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Potravinové škandály sú podľa Daniela Poturnaya prejavom skrytej inflácie potravín.



Bratislava 17. apríla (TASR) - Za množstvom potravinových škandálov, ktoré sa dotkli aj renomovaných predajcov nielen na Slovensku, ale v celej Európe, je tlak obchodných reťazcov na cenu potravín. Uviedol to pre TASR prezident Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Daniel Poturnay.

"Príčinu potravinových škandálov vidíme jednoznačne v neprimeranom cenovom tlaku na potraviny. Tento cenový tlak vedie neustále k tomu, aby sa znižovali vstupné náklady na jednotlivé zložky potravín. Sú aj snahy vysúťažiť v medzinárodných tendroch čo najlacnejšie potraviny," spresnil.

"Toto všetko vedie k tomu, že osvedčení tradiční výrobcovia, ktorí majú zabehané svoje výrobné postupy aj z hľadiska bezpečnosti potravín a hygieny, sú nahrádzaní inými, takými, ktorí nie sú síce schopní poskytnúť takúto garanciu bezpečnosti, ale sú schopní prísť s výrobkami za nižšiu cenu," zdôraznil.

Potravinové škandály sú podľa Poturnaya prejavom skrytej inflácie potravín, pretože sa dlhoročne zvyšujú náklady na výrobu potravín, ale táto skutočnosť sa nepremieta do ich ceny. "Musí sa to teda prejaviť v ich kvalite," dodal.

Potravinárska komora Slovenska je záujmovým združením právnických osôb založeným potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií.