Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Poslanci prijali opatrenie k čerpaniu eurofondov

Foto: TASR

Slovensku hrozí, že mu EÚ zastaví čerpanie eurofondov. Poslanci na dnešnom zasadnutí preto prijali opatrenia, ktoré majú tomuto problému zamedziť.

Bratislava 29. februára (TASR) - Slovenská republika vzhľadom na blížiaci sa koniec programového obdobia 2007 až 2013 čelí reálnemu riziku nevyčerpania alokovaných finančných prostriedkov z fondov EÚ. Z tohto dôvodu by mohla prísť o značný objem finančných prostriedkov s negatívnym dosahom na všetky odvetvia národného hospodárstva.

Práve preto dnes poslanci parlamentu v zrýchlenom režime schválili novelu zákona o pomoci a podpore poskytovanej z fondov EÚ. Od apríla tohto roka sa tak má vytvoriť napríklad inštitút tzv. zásobníka projektov. Ten by mal zásadným spôsobom znížiť čas potrebný na schvaľovanie predložených projektov riadiacim orgánom a zároveň znížiť administratívnu náročnosť spojenú s ich prípravou.

Rovnako sa má rozšíriť okruh subjektov, ktoré sú oprávnené implementovať operačné programy prostredníctvom veľkých projektov. Ide o projekty, u ktorých sa objem finančných prostriedkov pohybuje rádovo v desiatkach miliónov eur. Opatrenie má priniesť reálne zvýšenie absorpčnej kapacity SR a odvrátenie rizika spojeného s nevyčerpaním eurofondov.