Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Poisťovne: Tohtoročná zima trápi najmä vodičov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Extrémne mrazivý bol najmä piatok 2. marec, keď husté sneženie, mráz a poľadovica ochromili dopravu nielen v hlavnom meste, ale na celom Slovensku.

Bratislava 20. marca (TASR) - Niekoľko mrazivých dní, ktoré od začiatku roka postihli Slovensko, potrápili najmä vodičov. Extrémne mrazivý bol najmä piatok 2. marec, keď husté sneženie, mráz a poľadovica ochromili dopravu nielen v hlavnom meste, ale na celom Slovensku.

Len v tento deň Allianz – Slovenskej poisťovni vodiči nahlásili výrazne viac poistných udalostí, a to dohromady 468 v hodnote vyše 620.000 eur, pričom len v Bratislave ich bolo 208. Deň predtým pritom nahlásili klienti z celého Slovenska 307 škôd na vozidlách a deň po kalamite dokonca len 119. Ďalším nepríjemným dňom pre vodičov bol utorok 16. január, keď vodiči nahlásili spolu 443 škôd za viac ako 740.000 eur.

"Od začiatku roka evidujeme už viac ako 17.500 poistných udalostí vozidiel za takmer 22 miliónov eur,"
konštatuje riaditeľ odboru likvidácie poistných udalostí Allianz – SP Milan Rajec.

Extrémny mraz komplikoval aj vlakovú dopravu, keď mínusové teploty na viacerých miestach v severných častiach Slovenska poškodili výhybky a časti koľajníc. Zľadovatené chodníky a zamrznuté cesty majú na svedomí aj množstvo poranení z pádov.

"V zimných mesiacoch evidujeme viac zranení z pádov a pošmyknutí. Len za február nám klienti nahlásili vyše 3000 úrazov. Najčastejšie išlo o zlomené ruky, predovšetkým predlaktia a zápästia, ktoré sú pri páde na zľadovatenej ploche najrizikovejšie. Pomerne časté boli aj zlomeniny krčka stehennej kosti, kde sú najrizikovejšou skupinou najmä starší ľudia nad 60 rokov. Tradične v tomto období evidujeme aj zvýšený počet zranení po pádoch na lyžovačkách," konštatuje hovorkyňa Allianz – SP Lucia Muthová.

Z majetkových škôd klienti počas zimných mesiacov najčastejšie hlásia takzvané vodovodné škody ako prasknuté vodovody a radiátory v neobývaných chatách aj rodinných domoch, prasknuté vodomery a strechy preborené ťarchou snehu. Ojedinelé nie sú ani zamrznuté vonkajšie vodovodné potrubia, ktoré nie sú dostatočne hlboko v zemi.