Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Ekonomika

Podmienky preplácania biosimilars zdravotnými poisťovňami sa zjemnia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zmena má priniesť väčšiu konkurenciu biosimilárnych liekov na trhu, čo by mohlo viesť k celkovému ušetreniu finančných nákladov na zdravotníctvo.

Bratislava 26. novembra (TASR) - Podmienky vstupu biosimilárnych t. j. biologicky podobných liekov do systému úhrad z verejného zdravotného poistenia sa majú zjemniť. V súčasnosti musia ich výrobcovia znížiť cenu minimálne o 30 percent v porovnaní s originálom. Po novom to má byť o 25 percent. Zmenu schválil parlamentný zdravotnícky výbor na svojom rokovaní minulý týždeň.

"Za prvých osem mesiacov roka 2018 bol zaznamenaný výrazný pokles počtu biosimilárnych liekov žiadajúcich o zaradenie do procesu kategorizácie liekov," konštatuje sa v návrhu. Dôvodom majú byť podľa poslancov povinné úpravy cien. Pripomínajú, že sa očakávalo, že časť nárastu nákladov na inovatívne lieky, bude kompenzovaná vstupom biosimilars, čo sa nedeje.

"Myslíme si, že táto zmena by mohla priniesť na slovenský trh viac biosimilárov," reagovala pre TASR ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská (nominantka Smeru-SD). Pozmeňujúci návrh, ktorým sa mení zákon o rozsahu a podmienkach úhrady liekov, musí ešte odobriť plénum.

Zmena má priniesť väčšiu konkurenciu biosimilárnych liekov na trhu, čo by mohlo viesť k celkovému ušetreniu finančných nákladov na zdravotníctvo. Účinná látka biosimilárneho lieku je vždy rovnaká ako pri originálnom biologickom lieku, jeho cena je však nižšia. Biosimilárne lieky môžu byť zaregistrované až vtedy, keď sa originál používa desať rokov. Všetky liekové agentúry vrátane Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv garantujú, že bezpečnosť, účinnosť aj kvalita, či originálu, alebo biologicky podobného lieku je rovnaká.