Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Podľa Fedu americká ekonomika pokračuje v miernom raste

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Uviedla to v stredu večer (11.4.) v takzvanej Béžovej knihe o najnovšom vývoji ekonomiky USA americká centrálna banka.

Washington 12. apríla (TASR) - Americká ekonomika pokračovala v posledných mesiacoch v miernom raste, na druhej strane rastúce ceny pohonných látok a iných energetických produktov začínajú znepokojovať amerických producentov a spotrebiteľov. Uviedla to v stredu večer (11.4.) v takzvanej Béžovej knihe o najnovšom vývoji ekonomiky USA americká centrálna banka.

"Správy z 12 oblastí Federálneho rezervného systému (Fed) naznačujú, že ekonomika v období od polovice februára do konca marca pokračovala v miernom raste," uviedla centrálna banka.

Fed poukázal na niekoľko signálov naznačujúcich pokračovanie rastu, ako napríklad postupné vytváranie nových pracovných miest, informácie firiem o nedostatku kvalifikovanej pracovnej sily v niektorých oblastiach, ako aj zvýšenie predaja nových áut a zlepšovanie situácie na rezidenčnom realitnom trhu. Naopak, znepokojenie vyvolávajú rastúce ceny pohonných látok.

"Čo sa týka vývoja ekonomiky v najbližšom období, výrobcovia vo viacerých regiónoch vyjadrili optimizmus, obávajú sa však rastúcich cien pohonných látok," uviedol Fed. Podobne, aj v prípade spotrebiteľských výdavkov v najbližšom období sú producenti optimisti, avšak "v niektorých regiónoch dali najavo obavy, že rastúce ceny palív by mohli výdavky spotrebiteľov v budúcich mesiacoch obmedziť".