Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

P.Mihók sa oddnes ujíma funkcie predsedu Svetovej komorovej federácie

Peter Mihók Foto: TASR/Pavel Neubauer

Po prvý raz v histórii tejto inštitúcie sa na jej čelo dostáva reprezentant zo strednej a východnej Európy.

Bratislava 1. januára (TASR) - Predseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej komory (SOPK) Peter Mihók sa dnešným dňom ujíma funkcie predsedu Svetovej komorovej federácie Medzinárodnej obchodnej komory.

Počas trojročného funkčného obdobia bude zodpovedať za riadenie celej tejto globálnej štruktúry, reprezentovať ju tak v rámci Medzinárodnej obchodnej komory, ako aj navonok na medzinárodných fórach, na medzinárodných konferenciách. Bude riadiť činnosť svetových komorových kongresov, viesť rokovania s predstaviteľmi dôležitých nadnárodných zoskupení, bánk, firiem, obchodných komôr a priemyselných zväzov.

Po prvý raz v histórii tejto inštitúcie sa na jej čelo dostáva reprezentant zo strednej a východnej Európy. O zhodnotenie, čo takáto vrcholová medzinárodná funkcia znamená pre Slovensko, požiadala P. Mihóka TASR:

"Pre Slovensko to znamená jednak podstatne zviditeľnenie, lebo každý sa ma bude pýtať a to už vnímam aj teraz a to, že ako sa Slovák mohol dostať na čelo tejto štruktúry. A už to, že začnú vnímať Slovensko a to, že budeme schopní urobiť niektoré dôležité zasadania tejto štruktúry aj tu v Bratislave, kde ľudia, ktorí by normálne nikdy do Bratislavy neprišli, tak do tej Bratislavy prídu, má mimoriadny význam. A pokiaľ budeme vedieť strategicky využiť túto skutočnosť, tak určite to môže mať dopad na určité investície, na širšie zapojenie sa Slovenska hlavne do globálnych štruktúr a globálneho obchodu. Dôležité bude to, aby sme my ako Slovensko a teda vláda Slovenskej republiky, vedeli zadefinovať, čo vlastne očakávame od takejto štruktúry a s akou ponukou vieme prísť z hľadiska nie malých obchodných prípadov, ale určitých strategických rozhodnutí" uzatvára Mihók.