Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Ekonomika

Slovenskí potravinári majú problém dostať sa na zahraničné trhy

Ilustračné foto Foto: TASR/Ivan Majerský

Slovenskí výrobcovia potravín často v zahraničí stretávajú s určitým vlasteneckým prístupom nákupcov v obchodných reťazcoch.

Bratislava 24. apríla (TASR) – Slovenskí potravinári majú podľa slov prezidenta Potravinárskej komory Slovenska (PKS) Daniela Poturnaya veľké problémy dostať sa so svojou produkciou na zahraničné trhy.

"Tým, že slovenský trh je veľmi malý, možnosti slovenských producentov sú kapacitne obmedzené. Samozrejme, že čím je väčšia fabrika, čím je väčšia kapacita, tým sa dosahujú nižšie jednotkové výrobné ceny. Pri menšom trhu je to problém," uviedol pre TASR Poturnay.

Konštatoval, že vo svojej praxi sa slovenskí výrobcovia potravín často v zahraničí stretávajú s určitým vlasteneckým prístupom nákupcov v obchodných reťazcoch.

"Osobitne je to vidieť v Rakúsku, kde je skutočne veľmi ťažké dostať sa so slovenskou produkciou do obchodu, a to dokonca aj pri výrobkoch, ktoré sú možno vyššej kvality a za nižšiu cenu ako rakúske. Aj tak je problém dostať sa tam," spresnil.

"Vieme, že v minulom roku v Maďarsku bola uzatvorená určitá dohoda medzi tamojším ministerstvom poľnohospodárstva a zástupcami obchodných reťazcov o zvyšovaní podielu domácich výrobkov na trhu. Podobne aj v ČR boli diskusie na túto tému a myslím si, že je tam živá komunikácia a že to aj funguje týmto smerom. Máme teda veľmi problematické možnosti dostať sa na zahraničné trhy," poznamenal Poturnay.

"Slovenský spotrebiteľ je, žiaľ, viac orientovaný na cenu a možno menej na pôvod potravín. Napriek tomu, že často sa to vo verejných prieskumoch deklaruje inak. Radi by sme sa zamerali na osvetu v tejto oblasti v budúcnosti," dodal prezident PKS.

Potravinárska komora Slovenska je združenie právnických osôb založené potravinárskymi firmami pôsobiacimi na Slovensku s cieľom spolupracovať pri obhajovaní spoločných záujmov potravinárskeho priemyslu na úrovni štátnych a mimovládnych inštitúcií.